Kompjuteri i gadgeti

Stiže prvi evropski superračunar

Njemački Partec i francuski Atos izvijestili su da su udružili snage kako bi izgradili prvi europski superračunar. Računar će izvoditi trilion proračuna u sekundi.

biznisinfo.ba

Konzorcijum je u srijedu izvijestio da je sklopio ugovor o isporuci s evropskom kompanijom za računarstvo visokih performansi. EuroHPC, zajedničkim projektom EU-a, evropskih zemalja i privatnih firmi čiji je cilj promocija superračunara u Evropi, izvijestio je Bankar.me.

Superračunri puno su jači od ′klasičnih′, a Atos i Partec izgradiće exascale koji može izvesti trilion (1.000.000.000.000.000.000) proračuna u sekundi.

Ugovor vrijedan 500 miliona eura omogućit će konzorciju isporuku superračunara JUPITER njemačkom Juelich Supercomputing Centreu.

– JUPITER će imati tri puta veći kapacitet od trenutno najjačeg evropskog superračunara – objavio je konzorcijum, a zauzimat će površinu oko četiri teniska terena, piše Biznisinfo.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh