Kompjuteri i gadgeti

Zbog greške u konstrukciji moguć raspad GPS sistema?

Sjećate li se “milenijskog buga”? Straha da će kompjuteri, zbog greške u programiranju godinu 2000. doživjeti kao 1900. i resetirati se ili blokirati?

Navigacija - Ilustracija/Blogspot.com

Iako su se svi sedmicama ranije pripremali za kobni trenutak, on se zapravo nije dogodio. Međutim, stručnjaci za kompjutersku sigurnost upozoravaju kako nam se približava novi problem koji bi mogao biti ozbiljniji od “milenijumskog buga”.

Radi se o problemu koji bi mogao uticati na milione ljudi širom svijeta koji koriste starije verzije GPS-a. Naime, GPS (Global Positioning System) koristi vlastiti sistem mjerenja protoka vremena koji se zasniva na 1024 sedmice.

Takav je sistem odabran kako bi se ograničio broj izračuna i olakšalo izračunavanje GPS pozicije. GPS je prvi put pokrenut u 00:00 u nedjelju 6. januara 1980. One 1024 sedmice prve su put istekle u ponoć u subotu, 21. augusta 1999. godine.

Međutim, GPS tad nije bio u tako širokoj upotrebi pa nije bilo ni značajnijih problema. Potpredsjednik kompanije za kompjutersku sigurnost Trend Micro, Bill Malik, upozorava kako bi situacija 6. aprila 2019. mogla biti potpuno drugačija, piše “Zimo“.

Danas je GPS integrisan u puno više sistema nego 1999. godine. Luke utovaruju i istovaruju teret automatski, navodeći dizalice pomoću GPS-a. Javni sistemi sigurnosti koriste GPS, kao i automatizovani sistemi za kontrolu saobraćaja. Prije 20 godina te su veze bile primitivne, a sada su dio sistema, istakao je Malik.

Najviše bi problema mogli imati upravo stariji navigacioni sistemi koje i dalje koriste stariji brodovi i avioni. Ali ne mogu se isključiti ni poteškoće u sistemima koji GPS koriste za digitalno mjerenje protoka vremena, kao što su neki sistemi u podatkovnim centrima, kompjuterskim mrežama i slično.

Kakve bi poteškoće mogli imati ti sistemi, nije baš jasno. Neki smatraju da će sistem jednostavno prestati raditi, drugi da će se samo resetovati i nastaviti raditi kao i do sada.

To ne znači da navigacioni sistemi u automobilima ili na pametnim telefonima neće raditi. Ti uređaji koriste modernu GPS tehnologiju koja ne bi trebala imati takvih problema.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh