Internet

Teorije zavjere koje je kreirao AI preplavile TikTok: “Svi ćemo umrijeti u narednih nekoliko godina”

Korisnici TikToka plasiraju neobične teorije zavjere o kraju svijeta.

Od čudovišta i vampira do asteroida ubica, korisnici TikToka plasiraju neobične teorije zavjere o kraju svijeta, upozoravaju istraživači, u još jednom trendu dezinformacija na platformi čija sudbina visi o koncu u Sjedinjenim Američkim Državama, piše Index.hr.

Neprofitna organizacija Media Matters upozorila je u izvještaju na novi trend u kojem korisnici TikToka nastoje da unovče viralne videosnimke neosnovanim tvrdnjama da američka vlada tajno hvata ili drži mitološka čudovišta poput King Konga.
Zabrana TikToka u SAD

To je najnovija ilustracija dezinformacija koje kruže na platformi, što je pitanje koje je u velikoj mjeri izostalo iz nedavne političke debate o zabrani TikToka u SAD zbog nacionalne sigurnosti. Videosnimci, od kojih mnogi imaju milione pregleda i često su praćeni sablasnom muzikom u pozadini, sadrže glasove generisane vještačkom inteligencijom, a ponekad i lažne ličnosti.

– Svi ćemo vjerovatno umrijeti u narednih nekoliko godina. Da li ste čuli za ovo – kaže glas koji oponaša podcastera Džoa Rogana u jednom viralnom videu, u kojem glas nastavlja da upozorava na asteroid koji ide ka Zemlji i upućuje na vladinog zvaničnika koji je slučajno naišao na mapu pod nazivom “čuvaj tajnu od javnosti”.

Finanskijski poticaj?

Ebi Ričards, istraživač dezinformacija u TikToku, rekla je da širenje teorija zavjere može biti finansijski isplativo kroz TikTok Kreativni program.

– Finansijski ohrabrujući sadržaj koji je istovremeno veoma angažovan i jeftin za proizvodnju stvara okruženje za napredovanje teorija zavjere – napisala je Ričards u izvještaju Media Mattersa.

Portparol TikToka je insistirala da “teorije zavjere nisu pogodne za monetizaciju, niti su pogodne za preporuke” u fidovima korisnika.

– Štetne dezinformacije su zabranjene i naši sigurnosni timovi proaktivno uklanjaju 95 posto njih prije nego što se prijave – rekla je portparol za AFP, piše avaz.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh