Internet

Mreža X pred Sudom zbog uskraćivanja bonusa obećanih radnicima

Savezni sudija je presudio da se X, bivši Twitter, mora suočiti sa tužbom nakon što su radnici optužili kompaniju da nije isplatila bonuse koje su im obećali.

Elon Musk - Bloomberg.com

Sudija je u petak odbio X-ov zahtjev da se slučaj odbaci. X je optužen da nije isplatio godišnje bonuse radnicima nakon njegove akvizicije u oktobru 2022. od strane milijardera Elona Muska – uprkos ponovljenim uvjeravanjima rukovodilaca prije i nakon sporazuma da će kompanija to učiniti, prema tužbi podnesenoj u juna 2023. u ime zaposlenih, piše biznis.

Tužbu je federalnom sudu u San Francisku podnio Mark Schobinger, koji je bio viši direktor u X sve dok nije napustio kompaniju u maju. Tužba traži status grupne tužbe za bivše i sadašnje zaposlenike X koji nisu primili bonus za 2022.

Savezni sudija krajem prošle sedmice rekao je da je Schobingerov slučaj protiv X vjerodostojan i da je dopustio da se nastavi.

“Twitterova ponuda da mu zauzvrat isplati bonus postala je obavezujući ugovor prema zakonu Kalifornije”, rekao je američki okružni sudija Vince Chhabria u presudi u petak.

X, koji je praktično ukinuo svoj tim za odnose s javnošću, nije odgovorio na zahtjev CNN-a za komentar. Kompanija je, u svom zahtjevu za odbacivanje, tvrdila da usmeno obećanje ne bi trebalo biti obavezujuće i da bi slučaj trebao biti saslušan u Teksasu. Međutim, sudija je rekao da se u pitanjima koja dovode u pitanje da li se ugovor može izvršiti, primjenjuje zakon Kalifornije.

U junskoj žalbi je navedeno da nakon što je objavljeno da Musk kupuje kompaniju društvenih medija prošlog aprila, “mnogi zaposleni su izrazili zabrinutost” oko sudbine “njihove naknade i godišnjeg bonusa” ako i kada se posao zaključi.

U mjesecima prije nego što je Musk završio kupovinu X-a, rukovodioci kompanije su u više navrata obećavali zaposlenima da će bonusi za 2022. biti isplaćeni u visini od 50% cilja, navodi se u žalbi. “Obećanje je ponovljeno nakon Muskove akvizicije”, navodi se u žalbi.

Međutim, uprkos obećanjima, X nije isplatio bonuse, kaže se u tužbi. Schobinger je napustio kompaniju u maju nakon što je “Twitter odbio različita obećanja koja je dao zaposlenima, uključujući neisplatu obećanih bonusa”, navodi se u žalbi.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh