Internet

Koje pojmove smo najviše guglali u ovoj godini?

Google je objavio svoju godišnju listu najtraženijih pojmova, koji su ove godine zabilježili najveći uzlet u popularnosti u odnosu na prošlu godinu.

Google search / Ilustracija

Već tradicionalno Google je krajem godine objavio svoju analizu najtraženijih pojmova unutar svoje internetske tražilice. Zahvaljujući alatu Google Trends i ove su godine izdvojili pojmove sa najvećim rastom popularnosti tokom godine, pa ih raspodijelili prema kategorijama i zemljama.

Njihove top ljestvice najpopularnijih pojmova za 2023. godinu tako pokazuju da je u cijelome svijetu, u kategoriji vijesti i događaja, najtraženiji bio rat u Izraelu i Gazi. Nakon njega slijede nestanak ronilice koja se bila uputila prema Titanicu i katastrofalni potres u Turskoj. Nakon toga su uragani Hillary i Idalia, koji su pogodili SAD.

Od živih slavnih osoba, top 5 pretraga čine Damar Hamlin (igrač američkog nogometa), Jeremy Renner (glumac), Andrew Tate (kontroverzni influencer), Kylian Mbappé (nogometaš) i Travis Kelce (igrač američkog nogometa i novi partner Taylor Swift).

Tradicionalno je među najguglanijima uvijek i niz osoba koje su preminule u godini na izmaku, pa su se tako ove godine na tu ljestvicu nažalost svrstali Matthew Perry, Tina Turner, Sinéad O’Connor, Ken Block i Jerry Springer.

Kad je riječ o filmovima, najtraženiji je bio Barbie, a nakon nje, logično, Opeenheimer. U serijama globalni je pobjednik The Last of Us, među muzičarima Shakira, od sportskih timova Inter Miami, a u videoigrama Hogwarts Legacy, piše biznis.ba.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh