Internet

Smijenjen šef firme koja je razvila ChatGPT

Sam Altman otpušten je s mjesta izvršnog direktora OpenAI-ja, kompanije poznate po tome što je razvila ChatGPT, piše američki portal The Verge.

Sam Altman - biznis.ba

“Altmanov odlazak uslijedio je nakon savjetodavnog procesa revizije od Upravnog odbora, koji je zaključio da on nije bio dosljedno iskren u svojoj komunikaciji s odborom, ometajući njegovu sposobnost da izvršava svoje odgovornosti. Odbor više nema povjerenja u njegovu sposobnost da nastavi voditi OpenAI”, stoji u saopćenju kompanije.

Glavna tehnološka direktorica Mira Murati bit će privremena izvršna direktorica, a odluka odmah stupa na snagu.

Kompanija će pokrenuti potragu za trajnim Altmanovim nasljednikom. Novinari Vergea su kontaktirali samu kompaniju kako bi saznali detalje, ali ih je odjel za komunikacije OpenAI-ja uputio na samo saopćenje.

Više izvora je potvrdilo kako su zaposlenici OpenAI-ja saznali za vijest tek kada je javno objavljena. Ovo je izuzetno iznenadan razvoj događaja. Altman je bio zaštitno lice OpenAI-ja, koji je pokrenuo aktuelnu utrku u razvoju umjetne inteligencije prošlogodišnjim iznimno popularnim izdanjem ChatGPT-a.

Prošle sedmice Altman je imao uvodnu riječ na prvoj DevDay konferenciji kompanije, gdje je najavio paket velikih novih ažuriranja zbog takmičenja s drugim velikim tehnološkim kompanijama, poput Microsofta i Googlea.

Microsoft, koji je uložio milijarde u OpenAI, potvrdio je da će nastaviti sarađivati s kompanijom.

“Imamo dugoročno partnerstvo s OpenAI-jem i Microsoft ostaje predan novoj izvršnoj direktorici i kompanijinom timu dok našim korisnicima donosimo ovo novo doba umjetne inteligencije”, navodi se u izjavi koju je objavio Microsoftov glasnogovornik Frank Shaw.

Altman je suosnivač OpenAI-ja i u početku je bio supredsjedavajući kompanije zajedno s Elonom Muskom. Musk je otišao 2018. kako bi izbjegao sukob interesa s Teslom. Od tada je osnovao vlastitu AI kompaniju, xAI.

OpenAI je također objavio da će suosnivač Greg Brockman odstupiti s mjesta predsjednika odbora, iako će ostati u kompaniji, piše Biznis.ba.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh