Internet

Chrome bi mogao značajno ubrzati otvaranje nedavno posjećenih stranica

Developeri koji rade na razvoju Googleovog preglednika Chrome trenutno eksperimentišu s opcijom “back/forward cache”.

Portal Haber.ba u Chrome pretraživaču - Screenshot/Haber.ba

Ona bi trebala u privremenu memoriju pohranjivati sadržaj web stranica koje korisnik posjećuje, a na koje se može vratiti jednim klikom na tipku “back”. Implementacija keširanja nedavno posjećenih stranica omogućila bi njihovo vrlo brzo učitavanje iz memorije ako korisnik zaista klikne “back”, umjesto da se te stranice ponovno učitavaju sa servera, piše “Bug“.

Ovu mogućnost već neko vrijeme nude Firefox i Safari, a Google će je možda razviti do kraja ove godine i u Chrome ugraditi nekad tokom 2020. Zašto će im trebati toliko dugo, pitate se?

Inženjer Addy Osmani, koji je objavio kako izgleda prvi prototip ove funkcije, pojašnjava da je za njenu implementaciju potrebno intervenisati u samu arhitekturu Chromea, te osigurati da stranice, iako zadržane u memoriji, dok nisu aktivne prestanu izvršavati JavaScript naredbe – a sve u cilju maksimalne sigurnosti korisnika.

Rješenje koje postoji u WebKitu developeri Chromea ne žele koristiti zbog problema s kompatibilnošću, pa će radije prionuti na izradu vlastitog naprijed-nazad cachea.

Navigacija kroz web stranice po principu naprijed-nazad zaslužna je za oko 10% stranica posjećenih kroz Chrome na desktop kompjuterima i čak za 19% surfanja na Androidu. Stoga bi ispravna implementacija ovog rješenja ubrzala iskustvo korištenja u velikom broju slučajeva. Međutim, neminovno bi dovela i do većeg zauzeća radne memorije, koje je ionako Chromeu bolna tačka.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh