Zdravlje

Da li imate kancerogeni mladež? Ovo su znakovi

Prema dermatolozima, tokom života obično imamo između 10 i 40 mladeža različitih neobičnih oblika i veličina. Ali kako razdvojiti opasni od bezopasnog mladeža savjetuje dva britanska ljekara.

Madež - Zadovoljna.hr

Dr. Sooj, ljekar opšte prakse i odgovorna osoba za hitne slučajeve, na TikToku je podijelio naširoko korištenu kontrolnu listu „ABCDE“ koja je dobra polazna tačka za sve koga se to tiče. “Mladeži su male obojene mrlje na vašoj koži”, rekao je Sooj, prneosi N1.

“Možda imate novi mladež na koži ili primijetite promjenu na postojećem mladežu, najvjerovatnije nema razloga za brigu, ali evo znakova melanoma koji je vrsta raka kože”, dodaje ljekar.

Prvo na listi je ‘A’ što znači asimetrično. Za razliku od tipičnih mladeža, melanomi imaju tendenciju da imaju neujednačen oblik ili ‘dvije vrlo različite polovine’ u smislu boje i teksture, prenosi Mirror.

Granica ili ivica je sljedeća za ‘B’ (border), s tim da melanomi također imaju neravne ivice u većini slučajeva, dok se ‘C’ (color) odnosi na specifične boje koje su često mješavina smeđe, crne, crvene ili ružičaste.

Dr. Sooj je kazao kako “D označava promjer (diameter) – melanomi su obično širi od šest milimetara. Šest milimetara je otprilike iste veličine kao guma za olovku. I konačno E označava evoluiranje, promjenu. Mladež koji mijenja oblik, veličinu ili boju – ili krvari ili svrbi ili postane kora, vjerojatnije je da je riječ o melanomu”.

Njegov kolega dr. Gareth Nye, viši predavač na medicinskoj školi u Chesteru, rekao je da mladeži općenito niču u područjima koja su najviše izložena suncu. Nijedan dio tijela nije imun na melanom, čak ni vaše genitalije, pa je važno da se redovito pregledavate, poručio je ljekar.

“[Ovo] uključuje ruke, noge, lice i vrat”, objasnio je dr. Nye koji je kazao da su često zanemarivana područja prilikom mazanja kreme sa zaštitnim faktorom vjerovatna mjesta na kojima se mogu razviti, uključujući leđa i vrhove stopala. “Kancerogeni mladeži obično imaju promjenu boje da postanu tamniji, imaju promjenu oblika i postaju nepravilni, mogu čak krvariti ili svrbeti. Poteškoća je u granicama normalnog i abnormalnog, pa ako primijetite novi mladež ili promjenu na starom mladežu, uvijek je vrijedno provjeriti. Trudnoća može uzrokovati promjene i na mladežima, ali čak i tada vrijedi ih pregledati”, istakao je dr. Nye.

Osim odlaska kod liječnika opće prakse, dr. Sooj također savjetuje ljude da prate promjene na svojim mladežima pomoću kamere na telefonu ili pitaju voljenu osobu za drugo mišljenje. Ali, ni u kom slučaju, niko ne treba da pokušava sam da ukloni mladež.

“Nikada ne biste trebali uklanjati madeže kod kuće. Uvelike povećavate rizik od infekcije i možete uzrokovati trajni ožiljak. Ako je mladež kancerogen, ne uklanjate osnovne kancerogene ćelije i možete na kraju ponovo izrasti mladež ili se rak može proširiti na druge dijelove tijela”, upozorio je dr. Nye.

Trebalo bi paziti na mladeže, kako je izgledao, kako se promijenio, koliko brzo se promijenio. Slike su uvijek zgodne da se bolje prikažu promjene kod ljekara opšte prakse, istakla su oba stručnjaka.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh