Zdravlje

OVAJ ZAČIN POBOLJŠAVA PAMĆENJE i reguliše HORMONE STRESA

Cimet je bogat antioksidansima i drugim korisnim jedinjenjima. Neka istraživanja ukazuju na to da može da pomogne u kontroli šećera u krvi, zaštiti od srčanih bolesti i smanjenju upale. Poslednjih godina, savremena nauka počela je da potvrđuje mnoge potencijalne zdravstvene koristi povezane sa cimetom.

Mnogo je stvari koje možemo učiniti kako bismo poboljšali naše kognitivno zdravlje, ali prvi korak počinje u kuhinji. Davanje prioriteta zdravoj ishrani koja uključuje sve hranjive materije jamči uspeh.

I dok je unos dovoljno proteina, vlakana i ugljenih hidrata važan, mnogi zanemaruju blagodati začina. Kako se ispostavilo, neki začini imaju protuupalna svojstva i mogu učiniti čuda za naše zdravlje.A među njima se ističe cimet, koji može poboljšati pamćenje i raspoloženje. Prema peronalnom treneru Džoani Ven, cimet je jedna od najboljih opcija iz mnogih razloga.

Osim što je ukusan i odlično se slaže sa slatkim jelima, može podstaknuti metabolizam.

– Redovna konzumacija cimeta može poboljšati pamćenje, ojačati mentalnu budnost i osećaj prijatnosti. Drugim rečima, odlično podstiče naš mozak – pojasnila je Ven. To se događa, kako pojašnjava, zahvaljujući cinamaldehidu, koji ovom začinu daje ukus.

– Cimet takođe pomaže smanjenju količine upale u telu i reguliše hormone stresa. To je važno jer upala u mozgu može dovesti do problema poput depresije i gubitka pamćenja – istaknula je.Cimet možete dodati kafi, čaju ili kuvanom vino, ali i posuti po jogurtu i zobenim pahuljicama. Može biti dodatak kolačima, štrudlama, palačinkama ili smutiju. Mogućnosti su zaista beskrajne.

– Uključivanjem ovog zdravog, ali ukusnog začina u svoju svakodnevnu ishranu, brzo ćete primetiti poboljšanje mentalne oštrine i raspoloženja – zaključuje Ven,piše Srbijadanas


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh