Zdravlje

ČEŠĆE SE POJAVLJUJE KOD MUŠKARACA: Znakovi koji signaliziraju da biste mogli imati bubrežni kamenac

Bubrežni kamenci jedno su od najbolnijih stanja, a većina se riješi sama od sebe. Ako su preveliki, jedini način je operacija.

Bol u bubrezima - Kurir.rs

Bubrežni kamenci pogađaju više od jedne od deset osoba, a uzrokuju ih otpadni proizvodi u krvi koji tvore kristale. Tokom vremena, kristali se nakupljaju i tvore tvrdu kvržicu nalik kamenu. Jedno su od najbolnijih stanja te među najčešćim poremećajima urinarnog trakta. Muškarci su češće pogođeni nego žene, a većina ih iziđe iz tijela bez intervencije liječnika.

Nakon što se bubrežni kamenac formira, tijelo će ga pokušati izbaciti kroz urinarni trakt. Većina ih je dovoljno mala da može proći međutim, kad postanu preveliki, mogu postati iznimno bolni i obično je potrebna operacija za njihovo uklanjanje.A koji su znakovi upozorenja da možda imate bubrežni kamenac?

Bol u leđima ili sa strane trbuha

Prema britanskoj udruzi National Kidney Foundation, kao opće pravilo, što je kamen veći, to su simptomi vidljiviji, piše Daily Mail. Jaka bol s obje strane donjeg dijela leđa uobičajena je tegoba.

Ova razdoblja intenzivne boli u leđima ili bočnom dijelu trbuha, ili povremeno u preponama, mogu trajati nekoliko minuta ili sati. Muškarci mogu osjetiti bol u testisima. Bubrežni kamenci izazivaju bol, koja se može brzo pojačati, uzrokujući iritaciju ili blokadu ako kamenac blokira protok urina i uzrokuje oticanje bubrega.

Krv u urinu

Veći kamenci mogu uništiti tkivo u urinarnom traktu, omogućujući krvi da iscuri u urin. Međutim, postoje mnogi mogući uzroci krvi u urinu, uključujući urinarnu infekciju, tumor u mjehuru ili bubregu ili policističnu bolest bubrega.

Uočite li krv u urinu uputite se što prije na pregled, čak i ako nemate nikakve druge simptome, to vam se prvi put događa ili postoji samo mala količina krvi.

Hematurija može biti i znak raka, koji se lakše liječi ako se rano otkrije.

Urinoinfekcija

Ako bubrežni kamenac blokira mokraćni trakt, može zaustaviti protok urina koji prolazi kroz mokraćnu cijev koja odvodi urin iz bubrega. To može dovesti do infekcije ili čak oštećenja bubrega.

Simptomi su tipični za infekcije, a uključuju visoku temperaturu, povraćanje i proljev.

Urin može postati ružičast ili zamućen, a moguće je i češće osjećati potrebu za mokrenjem. To je zbog kamenca koji iritira bazu vašeg mjehura i zavarava ga da misli da je pun. Drugi mogu osjetiti peckanje pri mokrenju.

Osjećaj mučnine ili povraćanje

Znakovi bubrežnih kamenaca ne moraju se uvijek odnositi na mokrenje. Mogu uzrokovati simptome slične gripi kao što su mučnina i povraćanje, stvarajući zabunu oko toga od kakvog stanja ljudi pate.

Prema Britanskoj udruzi uroloških kirurga, ovaj simptom može biti potaknut kad se kamenac pomiče iz bubrega u uretru – cijev koja prenosi urin iz bubrega u mokraćni mjehur, prenosi Ordinacija.hr.

Bol koju može uzrokovati može biti jaka i neugodna te dovesti do mučnine i povraćanja.

Preznojavanje

Bubrežni kamenci također mogu potaknuti druge simptome slične gripi poput zimice. To je obično posljedica urinarne infekcije, kažu liječnici.

Ali slični simptomi mogu biti uzrokovani problemima s leđima ili kralježnicom, te drugim urološkim ili neurološkim stanjima, pa bi najsigurnije bilo dogovoriti pregled kod liječnika.

Testovi za dijagnosticiranje bubrežnih kamenaca uključuju test krvi za provjeru rade li bubrezi ispravno, test urina za provjeru krvi ili infekcije te CT ili ultrazvučni pregled.

Ko je u riziku od obolijevanja?

Iako se kamenci češće pojavljuju kod muškaraca, posljednjih godia sve više žena ima taj problem. Bubrežni kamenci većinom pogađaju ljude u dobi od 20 do 40 godina, a nakon što se kod nekoga pojavi više od jednog kamenca, vjerojatnije je da će ih se pojaviti još.

Veća je vjerovatnost obolijevanja i kod onih u čijoj obitelji postoje slučajevi bubrežnih kamenaca. Infekcije urinarnog trakta, bubrežni poremećaji kao što su cistične bubrežne bolesti i metabolički poremećaji također su povezani sa stvaranjem kamenaca, piše Pliva zdravlje.

Drugi uzroci bubrežnih kamenaca su prevelik unos vitamina D i začepljenje urinarnog trakta. Neki diuretici ili antacidi na bazi kalcija također mogu povećati rizik od stvaranja kamenaca,piše Slobodnabosna


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh