Zdravlje

Kardiolog otkrio suptilni znak srčanog udara

Srčani udar nastaje kada je protok krvi prema srcu blokiran

Srčani udar - Screenshot

Zdravlje srca trebalo bi nam biti prioritet. Većina se trudi voditi zdrav životni stil, no uvijek postoji prostor za unaprjeđenje.

Različiti faktori mogu značajno utjecati na stanje našeg srčanog zdravlja, uključujući prehrambene navike, fizičku aktivnost te prisutnost nezdravih običaja poput konzumiranja alkohola i pušenja.

Srčani udar nastaje kada je protok krvi prema srcu blokiran. Bol u lijevoj ruci i u prsima poznati su simptomi srčanog udara, ali stručnjak je otkrio da postoji jedan suptilan simptom koji često prolazi nezapaženo.
Signal srčanog udara

Kardiolog dr. Šon Hefron (Sean Heffron) tvrdi da mučnina može biti signal srčanog udara, iako se rijetko pojavljuje kao jedini simptom.

Dakle, kada osjetimo nelagodu u želucu, nema potrebe za panikom jer je najčešće uzrokovana manje ozbiljnim problemima poput trovanja hranom, gripe i slično.

No, ako se mučnina pojavi zajedno s drugim simptomima, poput nedostatka zraka, ubrzanog otkucaja srca, boli u prsima ili bolova koji se šire na druge dijelove tijela, poput čeljusti ili leđa, to može biti razlog za zabrinutost.

– Također, simptomi u želucu mogu ovisiti o tome koja je krvna žila u srcu zahvaćena – pojasnio je.
Različiti simptomi

Iako su mučnina i povraćanje tijekom srčanog udara neuobičajeni, posebno kod žena, muškarci češće doživljavaju žgaravicu, bol u leđima ili bol koja podsjeća na probavne smetnje.

Važno je prepoznati različite simptome kako bismo bili svjesni potrebe za medicinskom pažnjom i brinuli se o zdravlju svoga srca. prenosi Avaz


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh