Zdravlje

Ako imate ova dva simptoma hitno idite stomatologu: Na ove načine možete ublažiti bol

Batutovo” istraživanje pokazuje da se zdravlje zuba stanovnika balkana značajno pogoršalo. Redovna higijena i odlazak kod stomatologa su nužni kako biste sačuvali svoje zube.

Zubobolja - Zadovoljna.hr

Niko ne voli užasne zubobolje koje vas probude tokom noći, a evo u kojim situacijima nikako ne smijete da odlažete odlazak kod zubara.

Zub može biti bolan iz više razloga, uključujući: karijes, zubni apsces, napuknut ili oštećen zub, labav ili slomljen ispun ili infekcija.

Odlazak zubaru je hitan ukoliko imate zubobolju i:

područje oko vašeg oka ili vrat je otečeno
otok u ustima ili vratu otežava disanje, gutanje ili govor
Nacionalna zdravstvena služba Velike Britanije kaže da su ovo jedini slučajevi kada je potrebno hitno liječenje, a u suprotnom bi trebalo da pozovete svog stomatologa za više savjeta o tome kako da liječite bol.

Takođe, onima sa sljedećim simptomima savetuje se da što prije odu kod svog stomatologa:

Ukoliko stanje traje više od dva dana
Ne nestaje kada se uzimaju lijekovi protiv bolova
Javlja se visoka temperatura, bol tokom zagrižaja, crvene desni ili loš ukus u ustima
Otečeni obraz ili vilica

Da bi se ublažila zubobolja, pacijentima se savetuje da uzimaju lijekove protiv bolova kao što je paracetamol, ali deca mlađa od 16 godina ne bi trebalo da uzimaju aspirin. Pacijentima se također savetuje da ispiraju usta slanom vodom ili koriste gel za ublažavanje bolova za usta.

Preporučuje se mekana hrana, poput jogurta ili kajgane, i pokušajte da izbjegnete žvakanje bolnim zubom. Nemojte da jedete slatke namirnice, veoma vruća ili veoma hladna jela. Takođe, pušenje može da pogorša probleme sa zubima, javlja Mondo.rs.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh