Zdravlje

Ovo su mogući razlozi zbog kojih prehlada traje dugo

Kao što znamo, prehlada obično traje par dana, ali ponekad može da se oduže i do dvije nedjelje. Ipak, događa se da nas kijavica, grebuckanje u grlu i curenje iz nosa ne ostavljaju na miru i poslije ovih vremenskih okvira. Stručnjaci napominju da su najčešći uzroci zbog koji se prehlada produžava nedostatak odmora i nedovoljni unos tečnosti.

Gripa - Mdsaude.com

Imamo utisak da prehlada traje mjesecima, a izgledi da će da prestane skoro da ne postoje. Iako mislimo da sve radimo kako bi je eliminisali iz života, moguće je da ipak preskačemo bitne savjete. Ukoliko se dosadni simptomi zadržavaju već neko vrijeme, onda se oglušavamo o sljedeće situacije:

Kada smo bolesni, brzo možemo da dehidriramo. Bol u grlu nas često sprečava da gutamo, te zaobilazimo hranu, vodu, čajeve. Ljekari napominju da je tečnost jako bitna u stanjima prehlada i gripa, jer pomaže da se sluz “otpusti” kroz nos.

Jedan od razloga zašto ne možemo da “ostavimo” prehladu iza nas, jeste što smo izloženi stresu. Kao što je poznato, on utiče na sve sfere našeg života, a posebno na imuni sistem i zato se ne možemo organizam da bori protiv virusa kako bi trebalo. Zbog toga, postoji veća vjerovatnoća za prehladu, a kada se ona dogodi, simptomi se mogu pogoršati. Stalni stres utiče na organizam da slabije reaguje na kortizol, hormon koji kontroliše odgovor tela na “prijetnje” poput virusa koji izaziva prehladu, piše Ved-em-de.

Lako možemo pomiješati prehladu sa drugim bolestima ili stanjima. Možda nekoliko nedjelja liječimo navodnu prehladu, a zapravo imamo problem sa alergijama.

Obično je potrebno nekoliko dana da se simptomi prehlade u potpunosti pojave. Alergije se mogu javiti brzo i traju sve dok smo u kontaktu sa alergenom. Oba stanja su praćena kašljem, curenjem iz nosa, kijanjem, ali je veća vjerovatnoća da će prehlada izazvati bolove ili groznicu. prenose Nezavisne


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh