Zdravlje

Evo zašto nam je hladno kad imamo temperaturu

Povećanje od svega jednog ili dva stepena može zaustaviti mnoge štetne mikroorganizme

Vjerovatno ste barem jednom u životu drhtali od hladnoće kada ste imali groznicu i temperaturu. Šta god učinili, s koliko god prekrivača se pokrili i čajeva popili, nikako vam nije bilo manje hladno.

No, to je zapravo dobar znak da se tijelo bori protiv infekcije, piše portal Everyday Health. Dodaju da će većina virusa i bakterija teško preživjeti kada je temperatura tijela veća od normalne. Povećanje od svega jednog ili dva stepena može zaustaviti mnoge štetne mikroorganizme u napadu na imunološki sistem.

Kada je riječ o osjećaju jake hladnoće za vrijeme temperature, specijalist primarne zdravstvene zaštite Nejt Favini (Nate) ističe da se radi o normalnom fiziološkom odgovoru. Objašnjava da čim mozak prebaci unutarnji “termostat” na višu temperaturu kako bi se borio protiv infekcije, ostatak tijela će generirati toplinu kako bi postigao tu višu temperaturu.

U tom trenutku smo ispod svoje nove idealne tjelesne temperature pa nam je hladno, zbog čega ćemo drhtati i tresti će nam se tijelo, prenosi Everyday Health.

Favini još dodaje da “dok tijelo generira toplinu kako bi postiglo veću temperaturu, mišići će kontrahirati”. prenosi Avaz


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh