Zdravlje

Hripavac u BiH: 5 ključnih simptoma na koje treba pripaziti – zbog 2 se morate odmah javiti ljekaru

Više od 700 slučajeva hripavca zabilježeno je u Ujedinjenom Kraljevstvu između jula i novembra. Hripavac se sve više širi i u BiH pa ljekari pozivaju na vakcinisanje.

Kašalj - Ilustracija/Novosti.rs

Hripavac je vrlo zarazna bakterijska infekcija koja zahvaća pluća. Dr. Gayatri Amirthalingam iz britanske Agencije za zdravstvenu sigurnost (UKHSA) za Mirror je kazala da se sada od ključne važnosti da se trudnice vakcinišu kako bi zaštitile svoje dijete. Poneki veliki kašalj ili hripavac zamijene za prehladu zbog sličnih simptoma. Nacionalna zdravstvena služba Ujedinjenog Kraljevstva upozorava da je pet ključnih simptoma na koje treba obratiti posebnu pažnju, a obično se razviju nakon otprilike sedam dana. To su:Poneki veliki kašalj ili hripavac zamijene za prehladu zbog sličnih simptoma. Nacionalna zdravstvena služba Ujedinjenog Kraljevstva upozorava da je pet ključnih simptoma na koje treba obratiti posebnu pažnju, a obično se razviju nakon otprilike sedam dana. To su:

Napadaji kašlja koji traju nekoliko minuta i pogoršaju se noću
Kašalj koji proizvodi zvuk nalik na “hop” – a između kašlja se osoba bori za dah
Otežano disanje nakon kašlja, što može dovesti do plave ili sive boje kod male dojenčadi!
Pojava guste sluzi, što može dovesti do povraćanja
Jako crvenilo u licu
Karakterističan hripavac mogao bi trajati nekoliko sedmica ili mjeseci, upozorio je NHS.

Ako imate bebu mlađu od šest mjeseci koja je počela razvijati simptome hripavca, trebali biste razgovarati s ljekarom što je prije moguće.

Ako vam koža ili usne poprime plavu ili sivu boju ili ako imate problema s disanjem – odmah se javite ljekaru,piše Radiosarajevo


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh