Zdravlje

Pet zabrinjavajućih načina na koje hladno vrijeme utječe na tijelo

Hladno vrijeme može utjecati na naše zdravlje na mnogo načina. Neke od njih možete očekivati, poput pojačanog kašlja i prehlade.

Žena - Tportal

Druge nuspojave hladnog vremena mogle bi biti više iznenađenje – uključuju bolove u leđima pa čak i povećan rizik od srčanog i moždanog udara.

Evo šest neočekivanih načina na koje hladno vrijeme može utjecati na naša tijela.

Promrzline

Govoreći o promrzlinama, nisu samo intimni dijelovi ti koji postaju žrtve nižih temperatura. Prema Centrima za kontrolu i prevenciju bolesti, hladnoća najčešće pogađa nos, uši, obraze, bradu, prste na rukama ili nogama.

Promrzline se tretiraju kao povreda tijela koja je uzrokovana smrzavanjem. Simptomi obično počinju tako što se zahvaćeni dijelovi osjećaju hladno i bolno, zajedno sa iglama, lupanjem ili bolom.

Ovo je faza poznata kao ozeblina, u kojoj koža postaje utrnuta i bijela. Dugotrajno izlaganje hladnoći uzrokuje oštećenje tkiva. Zahvaćeno područje može biti tvrdo i smrznuto, ali će postati crveno i plikovati kada se odmrzne.

To se naziva površinskim ozeblinama, jer zahvaća gornje slojeve kože i tkiva. Potreban je tretman, ali nije tako ozbiljan kao duboke promrzline, koje mogu uzrokovati oštećenje tetiva, mišića, živaca i kostiju ispod kože.

Krvni ugrušci

Nisu svi zdravstveni problemi povezani sa prehladom uzrokovani izlaganjem niskim temperaturama, bitna je i temperatura vašeg doma jer vani postaje hladnije.

Agencija za zdravstvenu sigurnost Ujedinjenog Kraljevstva rekla je da “naša tijela vode stalnu bitku” kako bi održala temperaturu našeg jezgra na oko 37,5 stepeni, ćelije i organi su zaštićeni od oštećenja.

Dodaje se da kada počnemo da se hladimo, naša krv postaje gušća, što može dovesti do zgrušavanja krvi – tada se zgruda i stvrdne. Krvni ugrušci mogu biti ozbiljni ako se ne liječe, što dovodi do opasnih zdravstvenih događaja poput moždanog udara i srčanog udara.

Problemi s disanjem

Mnogi od nas drže svoje prozore dobro zatvorenim tokom dana kako ne bi dolazilo do hladnog vazduha. Možda mislite da je noć dobar pravo vrijeme da otvorite prozor i prozračite prostoriju, jer ste ušuškani ispod pokrivača.

Ali Met Office je upozorio da je važno da vaša kuća bude topla, a prozor spavaće sobe zatvoren u hladnim zimskim noćima.

“Udisanje hladnog vazduha može biti loše za vaše zdravlje jer povećava rizik od infekcija grudnog koša”, navodi se.

Hladan zrak “može uzrokovati sužavanje vaših disajnih puteva, povećavajući količinu sluzi koju proizvodite i otežavajući vam disanje.

“Hladan, suh vazduh također može iritirati vaše disajne puteve i pogoršati simptome kao što su piskanje, kašalj i nedostatak daha”, dodaje se.

Oslabljen imunitet

Hladnoća također može uticati na sposobnost vašeg tijela da se bori protiv infekcija, kaže UKHSA.

“Zbog toga u sedmicama nakon hladnog vremena vidimo više smrtnih slučajeva od infekcija poput upale pluća, a stanje pluća i kašalj mogu se razviti u ozbiljniji problem”, objašnjava se.

Hladan vazduh može otežati borbu protiv respiratornih infekcija poput prehlade i gripa, to je i način na koji se sklonimo od hladnijeg vremena koje nas može izložiti riziku.

Provođenje više vremena u zatvorenom prostoru zapravo može pomoći u širenju respiratornih infekcija.

Bol u leđima

Ako osjećate da vam se bol u donjem dijelu leđa pogoršava kada je vani hladno, ne umišljate to.

Johns Hopkins Medicine je rekao: “Bol u leđima zaista može biti povezan s barometarskim pritiskom i vanjskom temperaturom. Promjene u pritisku ponekad mogu uzrokovati bol u zglobovima s artritisom, uključujući kralježnicu.”

Dodaje da vaši zglobovi reaguju na okolinu, a hladnoća ih čini ukočenijim i vjerojatnijim da će pretrpjeti povrede. prenosi Klix


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh