Zdravlje

Trljate li oči često: Ljekari objasnili zašto ova navika može biti opasna

Zapanjit će vas snimak magnetne rezonance na kome se vidi kako se kreće očna jabučica kada trljamo oko

trljanje očiju - hayat

Mnogi ljudi, često nesvjesno, trljaju oči, a najčešći razlog je suhoća oka, usljed čega dolazi do svraba. Međutim, kako upozoravaju ljekari, trljanje očiju nije dobro.

Privremeno olakšanje

Možda može da pružiti privremeno olakšanje, ali može da izazove dugoročne probleme. Kad god pritisnete i protrljate oko, kolagen se proteže prema unutra, a kada stanete, vrati se nazad. Ljekari smatraju da često trljanje očiju vremenom može da oslabi vlakna kolagena i da dovede do stanjivanja i promjene oblika rožnjače, što za posljedicu ima drastično pogoršanje vida.

U prilog ove tvrdnje onu su priložili snimak magnetne rezonance na kome se vidi šta se dešava s okom i kako se očna jabučica kreće u očnoj duplji kada trljamo oči. Zbog toga stručnjaci naglašavaju da je pametnije izbjegavati trljanje očiju, jer ih možete oštetiti ako to radite previše jako ili suviše često.

Osim oštećenja rožnjače i vida, suviše često trljanje očiju može da dovede i do ozbiljne infekcije. Trebalo bi da se obratite ljekaru ako se pojavi neki od simptoma poput bola u očima, osjetljivosti na svjetlost, smanjenja ili zamagljenja vida ili crvenila oka.

Šta se može dogoditi zbog trljanja očiju

– mogu se pojaviti tamni krugovi oko očiju i bore

– ako imate strano tijelo u oku, trljanje oka će samo dodatno pogoršati situaciju

– vaše ruke sadrže više bakterija nego bilo koji drugi dio vašeg tijela, tako da je dodirivanje očiju rukama uvijek loša ideja.

Rožnjača je dio oka koji je najizloženiji vanjskim utjecajima i predstavlja prvu liniju odbrane našeg oka. Kroz rožnjaču prolazi svjetlo koje na kraju dolazi do mrežnjače i kroz optički nerv putuje do mozga gdje se formira slika na osnovu tih svjetlosnih signala. Zdrava rožnjača je glatka i okrugla i svjetlost koja prolazi kroz nju je neizmijenjena i formira jasnu sliku, piše SrećnaRepublika.
Zašto često trljamo oči

Možda su vam oči umorne od gledanja u kompjuter. Ako je to slučaj, pravite česte pauze od rada na računaru ili obavite pregled očiju da biste bili sigurni da vam ne trebaju nove naočale ili sočiva.

Ukoliko je okidač za trljanje očiju alergija, pokušajte da riješite simptome alergije u dogovoru sa ljekarom.
Šta je keratokonus

Trljanje očiju je također povezano sa keratokonusom, stanjem koje se javlja kada se rožnjača postepeno izboči ka spolja ili poprimi šiljasti oblik. Ako imate keratokonus, rožnjača ima oblik kupe i često je njena površina nepravilna, tako da je i slika koju mozak interpretira izobličena. Do ovog problema sa rožnjačom dolazi zbog njenog stanjivanja i slabljenja, a kad postane previše slaba, ona počinje da gubi svoj pravilan oblik.

Keratokonus se uglavnom javlja u pubertetu i progresivno napreduje do sredine tridesetih, kada počinje da usporava ili čak i potpuno prestane da napreduje. Ovo stanje može da se javi samo u jednom oku, ali obično pogađa oba oka, s tim da je jedno oko više pogođeno od drugog. prenosi Avaz


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh