Zdravlje

Ovaj znak upozorenja može se pojaviti i do sedmicu dana prije moždanog udara

Iako se moždani udar može dogoditi iznenada, prvi znakovi ponekad se javljaju danima prije. Studija objavljena u časopisu American Academy of Neurology sugerira da je 43 posto pacijenata s moždanim udarom doživjelo simptome malog moždanog udara do sedmicu dana prije.

Glavobolja - Ilustracija/Web-tribune.com

Mali moždani udar ili prolazni ishemijski napad uzrokovan je poremećajem opskrbe mozga krvlju, baš kao i pravi moždani udar, a jedina je razlika u tome što su mali moždani udari privremeni.

Promatrajući 2416 ljudi, istraživači su otkrili da su se mali moždani udari dogodili kod 549 pacijenata prije nego što je nastupila hitna situacija. Jedan od najčešćih znakova koji može upozoriti na nadolazeći moždani udar je iznenadna glavobolja.

“Glavobolje povezane s moždanim udarom razlikuju se od standardnih glavobolja jer se javljaju iznenada. Bol je jaka i može se nalaziti u bilo kojem dijelu mozga. Ponekad se uz glavobolju javljaju mučnina, vrtoglavica, iskrivljen vid i dezorijentiranost pa se može zamijeniti za migrenu. Međutim, ključna razlika između ta dva stanja je da glavobolje povezane s moždanim udarom rezultiraju gubitkom osjeta, dok migrene dovode do pojačanih osjeta”, objasnio je za Express dr. Peter Byrom. prenosi n1


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh