Zdravlje

Među vodećim uzrocima smrti stanovništva FBiH: Karcinom za godinu ugasio gotovo 5.000 života

Preventivni programi na vrlo niskim granama, kaže dr. Jurić

U Federaciji BiH od karcinoma je tokom prošle godine umrlo čak 4.436 osoba. Od toga je 2.477 osoba muškog spola, a 1.959 ženskog. Ovi porazni podaci objavljeni su u Zdravstveno-statističkom godišnjaku Zavoda za javno zdravstvo FBiH.

Tako su tri vrste karcinoma, odnosno maligne neoplazme pluća, dojke i kolona na popisu deset vodećih uzroka smrti stanovništva u FBiH tokom protekle godine. U manjem bh. entitetu još nisu dostupni podaci za prošlu godinu, a, prema posljednjima iz 2021., u RS karcinomi su odnijeli 2.623 života. Umrlo je 1.558 osoba muškog te 1.065 osoba ženskog spola.

Broj oboljelih
Stručnjaci upozoravaju da je broj oboljelih od karcinoma, definitivno, u porastu, a brojni su faktori koji utječu na to. Prema riječima dr. Andree Jurić, čelnice Zavoda za javno zdravstvo ZHK, ne postoji linearna povezanost između uzroka i nastanka karcinoma.

Pravilna ishrana, redovna tjelesna aktivnost, smanjivanje stresa i dovoljna količina sna, kako kaže, protektivno djeluju na smanjenje mogućnosti nastanka karcinoma. Jednolična ishrana, naročito ona bogata šećerima, kako pojašnjava, kao i ona koja je bogata konzervansima i umjetnim bojama, potiče rast i razvoj brojnih karcinoma.

– Dokazana je viša incidencija svih vrsta kroničnih oboljenja, među njima i velikog broja tumora kod osoba koje se ne bave redovno tjelesnom aktivnošću, makar tri puta sedmično. Također, svi smo izloženi skoro stalnom stresu, međutim, vrlo je važan oporavak organizma dovoljnom, preporučenom količinom sna od osam sati – ukazuje dr. Jurić.

Iako se, prema incidenciji, naša zemlja bitno ne razlikuje od onih u EU, kod nas su, kako kaže dr. Jurić, kao, uostalom, u mnogim zemljama koje su u tranziciji, preventivni programi na vrlo niskim granama.

– Po tome ozbiljno zaostajemo za zemljama EU – kaže dr. Jurić i ukazuje na važnost preventivnih pregleda.

Rano otkrivanje
Da je prevencija ključna u borbi protiv brojnih karcinoma, pa tako i dojke, navodi i Maja Memić, predsjednica Udruženja „Novi pogled“, naglašavajući kako se, nažalost, jedna od osam žena u BiH susreće s dijagnozom raka dojke.

Mostarki Tanji Goluži je, upravo zahvaljujući ranom otkrivanju karcinoma, prije sedam godina operirana dojka i spašen život.

Od UV zračenja do plastične ambalaže
Dr. Jurić napominje da građani moraju voditi računa o izloženosti UV zračenju i usvojiti naviku korištenja krema s visokim zaštitnim faktorom, praktično tokom cijele godine, ali i izbjegavati spavanje u prostorijama u kojima se nalaze razni uređaji; od mobitela do Wi-Fi pojačivača, zbog njihovog zračenja, te ih inače redovno provjetravati. Posebno savjetuje da se obrati pažnja na razna pakovanja hrane u plastičnim ambalažama, budući da se na taj način u organizam unose mikročestice plastike.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh