Zdravlje

Volite tunjevinu? Ovo je znak na konzervi koji pokazuje da je riba ulovljena u radioaktivnim vodama

Tuna iz konzerve se svakodnevno nalazi na našim trpezama, ali da li ste se nekad zapitali odakle ona dolazi? Na ambalaži se nalazi taj odgovor.

Tunjevina - Blogspot

Udruženje potrošača Efektiva na svom Twitter profilu dalo je primer tunjevine na kojoj je jasno navedeno da sadrži ribu iz ribolovnih područja koja su oblježena kao rizična, u smislu povišenog stepena radijacije.

„U prodavnicama se mogu naći proizvodi od ribe koja je ulovljena u ribolovnim područjima koja su obilježena kao rizična, u smislu povišenog stepena radijacije. Jedan od takvih je i ovaj sa slike, na kom je jasno navedeno da sadrži ribu iz ribolovnih područja Tihog okeana koja su obilježena crvenim slovima, kao posljedica havarije u nuklearnoj elektrani Fukušima. Istina, to se desilo prije 12 godina, ali aktivnosti oko ispuštanja radiokativne vode u more, traju i danas“, stoji u objavi pored fotografije konzerve. prenosi n1

Rafovi marketa puni su ribljih proizvoda iz različitih krajeva svijeta, a kada je riječ o „divljoj“ ribi, potrebno je na ambalaži navesti ribolovno područje gdje je ulovljena (za uzgojene ribe zemlja u kojoj se uzgaja). Ribolovno područje je označeno prema međunarodnoj klasifikaciji (FAO + odgovarajući broj). Ovo je veoma važno, jer vam daje informaciju da li je riba uhvaćena u zoni zračenja. Oznake FAO 61, 67, 71, 77, 81 i 87 ukazuju na radioaktivna područja Tihog okeana.

U ovom slučaju problematične su upravo oznake FAO 61, 71, 77 i 81 – ali ima i drugih koje ukazuju na rizična ribolovna područja, prenosi Danas.

Pogledajte još neke oznake:

FAO 21 – sjeverozapadni Atlantik

FAO 27 – sjeveroistočni Atlantik

FAO 27. III d = Baltičko more

FAO 31 = Centralno-zapadni Atlantik

FAO 34 = Centralno-istočni Atlantik

FAO 37.1, 37.2 u 37.3 = Sredozemno more

FAO 37.2.1 = sjeverni deo Jadranskog mora (ribolovno područje slovenačkih ribara)

FAO 37.4 = Crno more

FAO 41 – Jugozapadni Atlantik

FAO 51 i 57 – Indijski okean

FAO 61, 67, 71, 77, 81 i 87 – Tihi okean

FAO 48, 58, 88 – Antarktik.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh