Zdravlje

Ovaj simptom menopauze mnoge žene zanemaruju, a može se prepoznati na kosi

Menopauza je vrijeme kada menstruacija trajno prestane zbog nižih razina hormona, a uglavnom se javlja poslije 40. godine. Neki od prvih simptoma menopauze su: debljanje, promjene raspoloženja i naleti vrućine.

Menopauza - Ilustracija/eZadar.hr

Međutim, postoji manje poznat simptom kojeg žene često zanemaruju, a to je gubitak kose. Do gubitka kose dolazi zato što se mijenja hormonalni balans.

Jedno istraživanje koje je provela organizacija Newson Health pokazalo je da 40 posto žena ima gubitak kose tokom menopauze. Ova vrsta gubitka kose poznata je kao androgena alopecija i često može nalikovati muškoj ćelavosti koja počinje na tjemenu.

Tada dolazi do drastičnog pada takozvanih ženskih hormona estrogena i progesterona što da je više prostora androgenima. Međutim, do gubitka kose neće doći ukoliko se androgeni regulišu. Važno je razumjeti da androgeni nisu sami po sebi štetni.

Međutim, dobra vijest je da se gubitak kose uzrokovan hormonalnim promjenama može kontrolirati jer postoje razni tretman za stimulisani rast kose. Osim toga, postoje određene hormonske terapije.

Neki od poznatijih simptoma menopauze su: debljina, promjene raspoloženja, problemi s pamćenje, naleti vrućine, suha koža, glavobolje, infekcije mokraćnih kanala, poteškoće sa spavanjem, smanjen seksualni nagon i drugi. prenosi Klix


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh