Zdravlje

ZNOJENJE DLANOVA KAO ALARM: Osim što je neprijatno, može biti pokazatelj problema sa JETROM i još jednim ORGANOM

Ako primijetite da je pojačano lučenje tekućine i imate druge simptome, morate posjetiti ljekara

Dlanovi - Twitter

Dlanovi mogu otkriti mnogo o stanju vašeg zdravlja.

Vlažni dlanovi mogu ukazivati ​​na mnoga stanja – od hormonske neravnoteže do problema s jetrom. Danas razmatramo tri različita stanja na koja bi vas vaše ruke mogle upozoriti.

Hipertireoza

Ako vam se dlanovi znoje kada niste nervozni, kada vam je vruće ili kada vam je loše, to bi mogao biti znak hipertireoze .

Hipertireoza je stanje prekomjerne proizvodnje hormona štitnjače, koje je relativno često kod žena u dobi od 20 do 50 godina , a u posljednje vrijeme sve češće se javlja i kod muškaraca.

Najčešće je rezultat autoimunog procesa, tokom kojeg tijelo ne prepoznaje štitnu žlijezdu kao sopstvenu strukturu, pa proizvodi antitijela protiv nje, kao rezultat njene pretjerane stimulacije. Hipertireoza može biti uzrokovana i jednim ili više hiperaktivnih čvorova u štitnoj žlijezdi, a rjeđe određenim tumorima .

Srećom, to se vrlo lako liječi lijekovima koji sprječavaju vašu štitnu žlijezdu da proizvodi previše hormona.

Ostali simptomi koji se javljaju kod ovog stanja uključuju anksioznost, umor, drhtanje ruku, gubitak kose i česte stolice.

Još alarmantnija promjena na dlanu je pojava crvenih ili ljubičastih tragova , koji se mogu pojaviti i na prstima.

Ove mrlje ponekad mogu biti znak endokarditisa, rijetke i potencijalno fatalne infekcije unutrašnje sluznice srca.

Obično ga uzrokuju bakterije koje ulaze u krv i putuju do srca, kaže British Heart Foundation.

Ostali znaci stanja uključuju bol u zglobovima i mišićima, bol u grudima, simptome slične gripi, noćno znojenje, otežano disanje i oticanje stopala, nogu ili abdomena. prenosi novi

Bolest jetre

Crvene mrlje na rukama mogu biti rani znak upozorenja. Oni mogu signalizirati oboljenje jetre poznato kao ciroza .

Ciroza jetre je stanje u kojem su svi dijelovi jetre zahvaćeni patološkim promjenama. Uzrok ciroze može biti prekomjerna upotreba alkohola i tada govorimo o alkoholnoj cirozi.

Konzumacijom velikih količina alkohola stvara se velika količina masti , što onemogućava jetri da zadovolji svoje potrebe za kiseonikom. Kao odgovor imunog sistema na ovo stanje dolazi do upalnog procesa koji uništava ćelije jetre.

Istraživanja pokazuju da skoro četvrtina (23 posto) onih koji pate od bolesti jetre ima fleke na dlanovima . Crvenilo se obično javlja na donjoj strani dlana, ali se može proširiti sve do vrhova prstiju, kaže British Liver Trust.

Osobe koje pate od ciroze mogu također osjetiti gubitak apetita, svrab kože, mučninu, gubitak težine i umor.

Kada kod doktora?

Ukoliko primijetite neke od navedenih promjena na dlanovima, a prate ih i drugi simptomi, obavezno se obratite svom ljekaru, prenosi Espreso


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh