Zdravlje

Covid ponovo u pokretu: Visoka temperatura nije normalna, zašto je neki dobiju?

Nakon što je u nedjelju objavljeno da je nekoliko pripadnika Stožera Civilne zaštite u Sloveniji zaraženo virusom korona i da im je pozlilo, a u ponedjeljak da su dvije bolnice u ovoj zemlji ograničile posjete na dva odjeljenja zbog prodora korona virusa, novinari N1 Slovenija tražili su pojašnjenja od infektologinje Bojane Beović. Jedan od simptoma je visoka temperatura, iako to nije normalno za trenutne verzije. Dakle, šta sve može biti rezultat, upitali su.

koronavirus - CANVA

“Covid-19 je još uvijek bolest koja može teći relativno ‘nasilno’. Nije životno opasan, ali simptomi mogu biti izraženi. Čak i kod varijante virusa, koja je trenutno najzastupljenija u našoj zemlji”, upozorila je Beović, govoreći o situaciji u susjednoj Sloveniji.

Kako je rekla, u posljednje vrijeme svijetom se širi novi soj EG.5 korona virusa, posebno u SAD-u, ali to ne bi trebalo uzrokovati značajno lošiji tok bolesti. Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) je prije nekoliko dana objavila da se broj zaraženih u svijetu povećava. U posljednjih mjesec dana povećan je za 80 posto, što se pripisuje i pojavi nove verzije, kao i većem broju putovanja i slabijem otporu ljudi.

Opća bolnica Celje u ponedjeljak je objavila da zbog širenja zaraze korona virusom zabranjuju posjete pacijentima koji se liječe na odjelu kardiologije. Ista mjera od subote je na snazi ​​iu Centru za gerijatrijsku medicinu pri Univerzitetskom kliničkom centru Ljubljana.

“Izgleda da smo htjeli da izbrišemo Covid-19 iz sjećanja, ali moramo biti realni i shvatiti da je korona virus još uvijek među nama”, rekla je Beović.

Prije nekoliko dana varijantu EG.5, koja je nova podvrsta omikrona, SZO (WHO) je označila kao varijantu koju vrijedi posmatrati, jer je primjećeno da je sve više rasprostranjena širom svijeta. Prema sadašnjim nalazima, još je zaraznija i pokazuje sposobnost savladavanja već stečenog otpora. Trenutno nema znakova da je ova verzija opasnija ili ne uzrokuje teže simptome i stoga predstavlja nisku prijetnju javnom zdravlju, piše SZO. prenosi n1


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh