Zdravlje

Ovo su neki od prvih simptoma raka jetre koje možete uočiti na svom tijelu

Rak jetre smatra se jednim od najčešćih bolesti u svijetu, gdje godišnje bude oko 900.000 žrtava. Stoga, nije loše otkriti ga na vrijeme kako bi liječenje bilo uspješnije.

Bol u stomaku - Alternativainformacije.com

Ova vrsta raka nastaje kada se stanice nekonotrolisano počnu širiti u gornjem desnom dijelu trbuha. Ono što je zabrinjavajuće kod osoba koje imaju rak jetre jeste da ih većina ne osjeća rane simptome koji upućuju na ovo stanje.

Zbog toga, ljekar Ayman Saleh iz Sidra Medicine Qatar Foundation dijeli koji su to prvi simptomi koji se mogu uočiti na tijelu.

Ljekar Saleh tvrdi da je većina simptoma uobičajena, ali da ih je ponekad teže otkriti jer se javljaju i kod drugih zdravstvenih stanja. To su: gubitak težine i nenamjerni gubitak težine, bolovi u gornjem dijelu trbuha, a što se posebno odnosi na desni dio trbuha te oticanje ili povećanje abdomena.

Pored toga ističe pojavu žutice, konstantni umor i slabost, mučninu i povraćanje, urin tamnije boje te pojava takozvane kredaste stolice.

“Rak jetre može poremetiti normalno funkcioniranje jetre, utičućii na njenu sposobnost obrade hranjivih tvari i toksina što može rezultirati gubitkom težine, gubitkom apetita, umorom i slabošću”, objašnjava ljekar Saleh.

Također, rak jetre može blokirati žučne kanale, što dalje dovodi do nakupljanja žuči u jetri i krvotoku, što uzrokuje žuticu, tamniju mokraću i blijedu stolicu. Stoga, ukoliko primijetite većinu navedenih simptoma, potražite stručnu pomoć, kako bi utvrdili da li se zaista radi o ovoj ozbiljnoj bolesti. prenosi klix


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh