Zdravlje

Jedan simptom raka štitne žlijezde možete uočiti pri kupovini šminke

Većina simptoma raka štitne žlijezde pojavljuje se u vratu, grlu i glasu. Možda ćete primijetiti tvrdu kvržicu, promuklost, bol koji pritiska ili otežano gutanje.

šminka - Kurir

Međutim, postoje još neki neobični znakovi na koje treba obratiti pažnju.

Ovo uključuje crvenilo lice, poznato kao rumenilo, koje možete uočiti kada kupujete novu šminku – posebno puder. Kod nekih je to vrlo uočljivo i praćeno je osjećajem peckanja, ali kod drugih se može pokazati samo kao lagana nijansa.

To je uzrokovano prevelikom količinom hormona kalcitonina, koji reguliše nivoe kalcijuma i fosfata u krvi. Proizveden od medularnih ćelija karcinoma štitnjače, višak kalcitonina može ukazivati ​​na rijedak tip raka koji se zove medularni karcinom štitnjače.

Ostali manje uobičajeni simptomi uključuju: dijareja, Gubitak težine, kašalj. Rak štitne žljezde nastaje kada abnormalne ćelije štitne žljezde, koja se nalazi u grlu, počnu da se dijele i rastu na nekontrolisan način.

Bez liječenja, ćelije raka mogu na kraju izrasti u okolna zdrava tkiva i proširiti se na druge dijelove tijela. Oko 3.900 ljudi se dijagnostikuje u Velikoj Britaniji svake godine, prema CRUK-u. Postoji oko 410 smrtnih slučajeva od raka štitnjače.

Iako se mogu javiti problemi sa crijevima, gubitak težine i kašalj, postoji nekoliko mnogo uobičajenih znakova bolesti. prenosi Klix


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh