Zdravlje

Koliko vode dnevno treba da unesete u organizam

Mnogi su svjesni da je važno piti vodu, ali se često susrećemo sa raznim teorijama i teoremama koliko vode zapravo treba da unesemo.

Najčešća teorija jeste ona o “8 čaša vode dnevno”, koja većini ljudi zvuči neizvodljivo. Međutim, nutricionistkinja Marija Đurković otkriva šta se zapravo krije iza te rečenice:

“Sigurna sam da znate za ono čuveno pravilo ‘8 čaša vode na dan’, ali trebalo bi da znate i da je ono pogrešno. Kada vam dajem bilo kakav savjet vezano za ishranu, uvijek naglasim da je riječ o opštim preporukama i da iste količine hrane ne mogu biti idealne za svakoga. A sada uzmite u obzir da voda čini najmanje 60 posto tijela odraslog čovjeka i da je potrebna svim živim ćelijama u našem organizmu, kako bi funkcionisale pravilno.

Bez hrane bi čovjek mogao da izdrži i do tri nedjelje, ali bez vode samo 4 dana (bez izlaganja suncu i toploti, najviše 7). To nam govori koliko je voda važna”, kaže nutricionistkinja i dodaje:

“Na pitanja koja mi prečesto postavljate o detoks napicima, a na koja vam ja svaki put odgovorim da ne postoje i da organizam sam vrši tu funkciju, možda bi bilo ispravnije odgovoriti da je taj napitak – voda. Ona je taj pogon za pravilan rad organa i to ‘čudo’ koje tražite. prenose neazvisne

Koliko nam je vode uopšte potrebno, ako je pravilo 8 čaša pogrešno?

Kao i za hranu, i za vodu se preporuke razlikuju, a najispravniji proračun napravićete ako računate da je to 30-35 ml, po kilogramu tjelesne mase.

Tom računicom, 8 čaša bi odgovaralo osobi od 60-70 kg, ali ako ste teži, treba da povećate unos.

Možda vam to zvuči mnogo, ali ne zaboravite da vodu unosimo i kroz hranu, prije svega voće i povrće. Ako se hranite zdravo i obezbjeđujete dovoljne količine ovih namirnica, kroz njih obezbijedite oko 20-30 posto preporučenog dnevnog unosa vode”, ističe nutricionistkinja, prenosi Magazin.Novosti.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh