Zdravlje

Možete li stajati na jednoj nozi 10 sekundi: To bi moglo otkriti koliko ćete živjeti

Studija je otkrila da se samo radi o poveznici (ne uzroku i posljedici) između mogućnosti da su uspješno završili test ravnoteže i smrti.

Stajati na jednoj nozi - bhreporter.ba

U rezultatima studije objavljene ovog ljeta u Britanskom magazinu za Sport, otkriva se kako osobe koje nisu u stanju stajati na jednoj nozi 10 sekundi u srednjoj i starijoj dobi imaju skoro 50 posto veće šanse da će umrijeti prerano.

Naučnici su procijenili kako na testovima zdravlja, gdje se sedam godina provjeravala ravnoteža kod osoba starih od 51 do 75 godina, a u grupi od 1.700 ispitanika, otprilike njih 123 umrlo od različitih uzroka, piše health.harvard.edu.

Nakon što su uporedili godine, tjelesnu težinu, postojeće bolesti, naučnici su utvrdili kako je pad na testu ravnoteže povezan s 83 posto višim rizikom od smrti za vrijeme trajanja studije, ako se uporedi s onima koji su test odradili.

Studija je otkrila da se samo radi o poveznici (ne uzroku i posljedici) između mogućnosti da su uspješno završili test ravnoteže i smrti.

Ali ako želite i vi provjeriti možete li stajati na jednoj nozi 10 sekundi, možete od toga imati i koristi jer ćete tako vježbati ravnotežu i smanjiti šanse da će doći do pada, bez obzira utječe li to na dugovječnost.

Evo kako napraviti test:

Stanite blizu oslonca, ako će vam zatrebati. Ruke raširite i stanite na jednu nogu do koljena. Tako morate izdržati 10 sekundi. Sve ponovite još jednom s drugom nogom, piše Avaz.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh