Zdravlje

Znojenje tokom sna može biti znak ozbiljnog zdravstvenog problema

Povremeno noćno znojenje je sasvim uobičajena pojava, ali u pojedinim slučajevima može biti znak ozbiljnog zdravstvenog problema.

Noćno znojenje najčešće je uzrokovano pregrijanom prostorijom ili toplim pokrivačima. Međutim, ako se noću znojite previše i često to bi mogao biti znak određenih zdravstvenih problema koje je potrebno liječiti.

Aarthi Ram, neurologinja i stručnjakinja za medicinu spavanja u Houston Methodistu, ističe da je nekoliko različitih uzroka za noćno znojenje.

“Normalno je osjetiti varijacije u tjelesnoj temperaturi dok spavate, a ponekad to može dovesti do znojenja. Iako je ova pojava razumljivo neugodna, noćno znojenje uglavnom je bezopasno. Ipak, u nekim drugim slučajevima može biti znak pojedinih zdravstvenih stanja”, kazao je.

Također, jedan od uzroka noćnog znojenja može biti konzumacijom alkohola prije spavanja, visokom razinom stresa, visokim temperaturama u prostoriji u kojoj se spava, ali i određenim vrstama lijekova.

Naime, lijekovi koji najčešće mogu rezultirati pojačanim znojenjem noću jesu antidepresivi, lijekovi za hormonsku terapiju, lijekovi za hipertenziju te lijekovi za hipoglikemiju.

“Spavanje i znojenje vrlo su složeni procesi koji reagiraju na mnoge znakove i definitivno mogu utjecati jedan na drugi”, dodaje.

Noćno znojenje se javlja kao rezultat zdravstvenog stanja ili bolesti:

autoimune poremećaje kao što je reumatoidni artritis

rak, uključujući leukemiju, limfom i rak prostate

depresiju

bolesti srca

hipertireozu (preaktivna štitnjača)

pretilost

ozbiljne infekcije poput endokarditisa i tuberkuloze

poremećaje spavanja

Također, noćno znojenje često je jedan od prvih znakova menopauze kod žena. Naime, čak 75 posto žena tokom menopauze iskusi probleme s pojačanim noćnim znojenjem.

Ako se redovito budite u znoju, doživljavate iznenadna noćna znojenja praćena gubitkom težine ili ako vam noćno znojenje onemogućuje kvalitetan san, vrijeme je da razgovarate sa svojim liječnikom. prneosi klix


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh