Zdravlje

Ovo su tri rana simptoma raka grla

Rak grla (karcinom larinksa) je zloćudni tumor koji nastaje kad se u tkivu grla pojave i počnu razvijati maligne (zloćudne) tumorske stanice koje isto to tkivo počnu razarati, stoji pojašnjenje na stranicama Hrvatske lige protiv raka.

Bol u grlu - Homeremedyshop.com

Naziv grlo je širi pojam za donji dio dišno-probavnog puta koji čine ždrijelo i grkljan. U grkljanu se nalaze glasiljke koje pod utjecajem zračne struje iz pluća vibriraju što dovodi do stvaranja glasa. Tako stvoreni glas u ždrijelu, ustima i nosu se oblikuje (artikulacija i rezonancija) što dovodi do stvaranja čovjeku svojstvenog, konačnog i prepoznatljivog govora, piše “N1”.

Koji će simptomi prvi otkriti rak grla?

Do danas smo svi zapamtili da u mnogim slučajevima raka pojava ranih simptoma izostaje, pa je primarno njih znati prepoznati na vrijeme, ma kako oni suptilni bili. Stručnjaci upozoravaju da se javlja iznenađujući simptom koji bi mogao liječnicima pomoći da u ranoj fazi otkriju rak, a on se javlja kada govorite. Jačina simptoma može isto tako biti različita kod pacijenta, ali i ovisiti u kojoj je fazi razvoja rak. Liječnici često navode 4 faze razvoja bolesti, a simptomi se mogu mijenjati ovisno o fazi.

Simptomi raka grla u ranoj fazi

Oni isto tako mogu ovisiti o tome gdje se rak nalazi na grlu, no oni koje liječnici ističu kao prve koji će se javiti su:

Promjene u govoru: Osoba može govoriti tiše ili promuklo, a može doći i do poteškoća kod izgovaranja određenih riječi.

Promuklost: Ovaj se simptom javlja kad govorite i ako traje dugo može biti simptom raka i najčešći je rani simptom raka grla.

Poteškoće kod gutanja: Neki će osjetiti peckanje ili bol prilikom gutanja, a može se javiti i osjećaj kao da je hrana zapela u grlu.

Simptomi uznapredovale faze raka grla

Kada dođe to te faze bolesti mogu se javiti ovi simptomi:

Kvržica na vratu: Ona otkriva otečene limfne čvorove.

Gubitak kilograma: Može biti povezan s poteškoćama pri gutanju.

Otežano disanje: Ako rak grla blokira dišne putove, može postati teško disati.

Pacijent s rakom grla može primijetiti i ove simptome: Poteškoće pri kretanju, loš zadah, pale dišnih putova, bijele mrlje na jeziku, stalni kašalj, krvarenje iz nosa, glavobolje, bol u uhu, iako rijetko.

Moguće je da se ovi simptomi mogu javiti i kod drugih bolesti, pa je svakako prvi korak posjetiti liječnika radi pregleda ako se javi bilo koji od navedenih simptoma i ne prolazi.

Koji su uzroci pojave karcinoma grla?

Dosadašnjim istraživanjima je nedvojbeno dokazano da znatno raste rizik od nastanka karcinoma grla zbog:

pušenja duhana i konzumiranja alkoholnih pića (osobito je opasno udruženo djelovanje ova dva faktora rizika) nepravilne prehrane (hrana siromašna bjelančevinama, vitaminima i mineralima), smanjene otpornosti organizma i oslabljen imuni sustava, izloženosti štetnim hemikalijama i tvarima (boje, lakovi, prašina, dim), gastroezofagealnog refluksa.

Koliko se često javlja karcinom grla i kod koga?

Od karcinoma grla skoro dvostruko češće obolijevaju muškarci. Najčešće su to pacijenti srednje i starije dobi (između 50 i 70 godina), prenosi Ordinacija.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh