Zdravlje

5 RANIH SIMPTOMA RAKA KOJI SE NAJTEŽE OTKRIVAJU: Većina djeluje kao da ste nešto loše pojeli

Rak jajnika je jedan od najopasnijih i najčešćih karcinoma. U ranoj fazi, teško ga je identifikovati zbog “nejasnih” simptoma, ali postoje neki “suptilni” znaci koji bi mogli da upozore na tešku bolest.

“Žene kod kojih se razvija rak jajnika mogu da primijete simptome kao što su intenzivan bol u donjem dijelu stomaka, nadimanje, dijareja (jer tumor pritiska susjedne organe), poremećaje u ciklusu ili pojavu krvi u postmenopauzalnom periodu”, istakli su onkolozi sa Klivlendske klinike.

U ostale rane simptome raka jajnika spadaju:

prebrz osjećaj sitosti tokom obroka,
češće uriniranje,
bol tokom seksu-alnog odnosa,
umor,
bol u leđima.
Statistike pokazuju da žene starosti 40-60 godina najčešće oboljevaju od raka jajnika. Međutim, zabilježeno je mnogo slučajeva kada je bolest zahvatila djevojke u mladom reproduktivnom dobu. Upravo zato treba biti na oprezu i obratiti pažnju na simtome koji mogu da upozore na prisustvo bolesti.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh