Zdravlje

Stručnjaci upozoravaju: Podvarijante omikrona mogle bi izazvati novi talas korone

“Vrlo sam zabrinut”, rekao je za Reuters dr Gregory Poland, šef istraživačke grupe za vakcine klinike Mayo

Nemojte misliti da se pandemija kovida povlači. Možda će se razvijati i postati ozbiljnija, upozorili su ove sedmice stručnjaci. BA.4 i BA.5 najnovije su podvarijante vrlo zarazne varijante omikron, a čini se da imaju neke karakteristike koje bi mogle predstavljati novi talas kovida.

BA.4 i BA.5 krajem maja označene su kao “varijante koje izazivaju zabrinutost”. Prvi put su otkrivene u Južnoj Africi u januaru. Danas se sve više pojavljuju u SAD. Američki centar za prevenciju bolesti je u utorak saopštio da BA.4 i BA.5 sada čine 21 posto slučajeva kovida širom zemlje, piše N1.

“Čini se da su ove dvije subvarijante bolje u izbjegavanju zaštite od vakcine i imuniteta od prethodnih infekcija”, kažu stručnjaci.

“Vrlo sam zabrinut”, rekao je za Reuters dr Gregory Poland, šef istraživačke grupe za vakcine klinike Mayo.

Stručnjaci kažu da sposobnost BA.4 i BA.5 da izbjegnu slojeve zaštite čini reinfekcije vjerovatnijima, što može rezultirati drugim talasom virusa.

Mogu li BA.4 i BA.5 uzrokovati teže oblike bolesti?

Sveukupno, varijanta omikron proizvela je blaži oblik bolesti od prethodnih varijanti poput alfe i delte. To je zato što omikron prvenstveno utiče na gornje disajne puteve, uzrokujući simptome slične prehladi ili alergiji, umjesto da se smjesti u pluća, što je rane varijante učinilo tako smrtonosnima.

Ali, Guardian je ove sedmice izvijestio o istraživanju sa Univerziteta u Tokiju koje sugeriše da su podvarijante BA.4, BA.5 i BA.2.12.1 možda evoluirale da bi ponovo ciljale plućne ćelije umjesto tkiva gornjih disajnih puteva, čineći ih sličnim alfi ili delti.

“Naša istraživanja sugerišu da je rizik od ovih varijanti, posebno BA.4 i BA.5, za globalno zdravlje potencijalno veći od rizika izvornog BA.2”, rekao je glavni autor studije, Kei Sato.

Zdravstveni stručnjaci kažu da BA.4 i BA.5 ne uzrokuju težu bolest od drugih oblika omikrona, a vakcine i busteri i dalje pružaju snažnu zaštitu od ozbiljnih oblika bolesti. Ali, nevakcinisane osobe su ranjive, a kontinuirana sposobnost virusa da mutira znači da pandemija nije gotova, piše portal Eatthis.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh