Zdravlje

Ljeto će donijeti novi val koronavirusa? Evo šta kažu stručnjaci

Najnoviji sedmični podaci francuskog javnog zdravstva potvrđuju informaciju o povećanom broju slučajeva zaraze

Uticaj koronavirusa u svijetu još uvijek je neizvjestan, a kako pojedini stručnjaci smatraju, novi, ljetni val zaraze mogao bi se pojaviti.

Kako se navodi, za sada nisu poznati da se novi sojevi omikrona BA.4 i BA.5 uglavnom smatraju odgovornima za porast broja zaraženih u nekoliko europskih zemalja, nakon Južnoafričke Republike i Portugala.

Te nove podvarijante omikrona, koje su naučnici identificirali još početkom aprila u Bocvani i Južnoafričkoj Republici, vrlo vjerojatno su se pojavile između sredine decembra i početka januara.

Vrlo umjeren
S obzirom na to da su postale dominante u većem dijelu Južnoafričke Republike, a zatim i u Portugalu, u tim su dvjema državama izazvale nove valove epidemije.

U Južnoafričkoj Republici, “u kojoj su podvarijante BA.4 i BA.5 otkrivene i gdje danas dominira zaraza podvarijantom BA.4, vrhunac epidemijskog vala uočen je sredinom maja i njegov je utjecaj bio vrlo umjeren.

No u Portugalu sada prevladava zaraza podvarijantom BA.5, a ljekari kažu da se incidencija povećava, no da je još uvijek na nižem nivou od prethodnoga vala”, stoji u sažetku Francuske nacionalne agencije za javno zdravstvo, objavljenom u petak.

Odnedavno se i na drugim mjestima uočava povećan broj zaraženih i sve više slučajeva zaraze novim podvarijantama omikrona.

U Francuskoj postupno prevladavaju podvarijante BA.4 i BA.5, u odnosu na BA.2, koja je ondje dominirala od početka godine donedavno.

Situacija je slična u Ujedinjenom Kraljevstvu i u Njemačkoj. Stručnjaci kažu da među zaraženima dosad nije identificirana podvarijanta BA.3.

Manja incidencija
Glasnogovornica francuske vlade Olivia Gregorie (Grégoire) u srijedu je, nakon sastanka Vijeća ministara govorila o blagom povratku epidemije koronavirusa te je istaknula da su zdravstvene vlasti “na oprezu” i da zasad “nema mjesta za zabrinutost”.

Najnoviji sedmični podaci francuskog javnog zdravstva potvrđuju informaciju o povećanom broju slučajeva zaraze i o sve više zaraženih novim podvarijantama omikrona.

Stručnjaci kažu da takvom razvoju situacije pridonosi i popuštanje javnozdravstvenih mjera te ističu kako se čini da se obje najnovije podvarijante omikrona šire još brže od njegovih prethodnih podvarijanti.

Hoće li ljeto, sinonim za brojnije aktivnosti na otvorenom, pridonijeti da se spriječi potencijalno širenje epidemije?

Ljeti možemo računati na manju incidenciju širenja zaraze nego zimi. Međutim, to godišnje doba samo po sebi ne može uticati ni spriječiti novi val zaraze, a to smo mogli vidjeti u slučaju širenja delta varijante koronavirusa u julu 2021., kada smo imali četvrti val, kažu epidemiolozi.

Zasad nema dokaza o povećanoj zabrinutosti zbog širenja podvarijanti BA.4 ili BA.5 u usporedbi s ostalim podvarijantama omikrona, tvrde francuski znanstvenici, ali dodaju da je “još prerano za preciznije podatke”.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh