Zdravlje

Fizička aktivnost prevencija dijabetesa

Fizičku aktivnost uz zdravu ishranu treba posmatrati kao prevenciju dijabetesa, ali i kao dio terapije oboljelih, poručio je danas predsjednik Udruženja dijabetičara u Brčkom Đorđe Vuković.

Kontrola dijabetesa - RTL.hr

Vuković je na obilježavanju Međunarodnog dana fizičke aktivnosti istakao da fizička aktivnost kao terapija oboljelih od dijabetesa utiče na bolju regulaciju nivoa šećera u krvi i smanjenje svih hroničnih zdravstvenih problema koje nastaju usljed ove bolesti.

Vuković je istakao da je osjetio poboljšanje u svom zdravlju nakon što je promijenio način života, uveo redovnu fizičku aktivnosti i zdraviju ishranu.

“Preporučio bih svima da izdvoje pola sata ako bi se posvetili sportu, šetnji, laganim vježbama ili onom što im odgovara, jer će se sigurno poslije osjećati bolje”, poručio je Vuković.

On je napomenuo da je sportska rekreacija jednom nedjeljno postala redovna aktivnost svih članova udruženja, posebno najmlađih.

Udruženje dijabetičara Brčko Međunarodni dan fizičke aktivnosti obilježilo je u svojim prostorijama edukativnim predavanjima o toj temi, te akcijom besplatnog mjerenja nivoa šećera u krvi i krvnog pritiska za sve građane.

Svjetska zdravstvena organizacija 2003. godine pokrenula je inicijativu da se 10. maja, na nacionalnom nivou, sprovode aktivnosti kojima se promoviše redovna fizička aktivnost kao jedan od najvažnijih preduslova dobrog zdravlja.

Od tada se 10. maj obilježava kao Međunarodni dan fizičke aktivnosti ili Dan kretanja za zdravlje. prneose “Nezavisne“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh