Zdravlje

OVO SU BOLESTI UZROKOVANE PAMETNIM TELEFONIMA

Razvoj tehnologije donio je mnoge pozitivne stvari i može se reći da je naše današnje društvo, zahvaljujući razvoju tehnologije, doguralo mnogo dalje od mjesta gdje su bili naši preci.

Mobilni telefon - Twitter

Konkretno, razvili smo lijekove koji liječe opake bolesti, istražili smo svemir i planiramo turističke ture u svemir, izvodimo izrazito komplikovane operacije i tako spasavamo živote, imamo automobile koji idu bez vozača, sve informacije koje nam trebaju u datom trenutku možemo pronaći za nekoliki sekundi na omiljenoj spravici koju nazivamo pametni telefon itd.

No, bez obzira na sav napredak koji je tehnologija donijela, iz dana u dan smo sve svjesniji činjenice kako se čovjek još nije prilagodio suživotu s tehnologijom. Naime, sve je više onih koji su svoj život u potpunosti podredili blagodetima tehnologije, pa zbog toga stradava njihovo zdravlje.

Istraživanje objavljeno u magazinu “Computers in Human Behaviour” pokazalo je da devet od deset osoba pati od sindroma fantomske vibracije, a riječ je o trenucima u kojima vam se čini da vam mobilni telefon vibrira ili zvoni u džepu.

Robert Rosenberger, filozof i docent na Tehnološkom institutu u Džordžiji, izjavio je da je ovaj fenomen uzrokovan “naučenim tjelesnim navikama”. Istraživanje koje je objavljeno u magazinu “Computers in Human Behaviour” sugeriše da telefon u vašem džepu postaje poput dijela tijela, zbog čega lako zaboravite da je tamo. Tako dolazi do sindroma fantomske vibracije, prenose Nezavisne.com.

Nedavna istraživanja pokazala su da 90 posto studenata ima ovaj sindrom – rekao je Rosenberger.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh