Zdravlje

Savjeti za trenutno ublažavanje bolova u leđima

​Ukoliko s vremena na vrijeme osjećate bolove u leđima, niste usamljeni.

Bol u leđima - Kucnilekar.com

Ovaj problem se javlja makar jednom u životu kod četiri petine ljudi na planeti, a prema studiji objavljenoj u medicinskom časopisu The Lancet, bol u leđima jedan je od vodećih uzroka invaliditeta.

Bol u leđima najčešće muči osobe koje zbog prirode posla dugo sjede, a problem se može pogoršati naglim pokretima ili nepravilnim izvođenjem vježbi.

U kombinaciji sa sezonskim afektivnim poremećajem, hladno vrijeme može dodatno da pogorša situaciju.

Iznenadni bol zahtijeva medicinsku pomoć, ali postoje stvari koje možete da uradite da biste ublažili bol.

Topla ili hladna obloga
Nekome će prijati hladna obloga, a nekome da što više zagrije dio leđa u kom osjeća bol. Ključ je u podsticanju cirkulacije i smanjenju upale.

Za neke bi ledeni tuš mogao da napravi veliku razliku u pozitivnom pravcu.

Za druge je to, pak, korišćenje termofora ili specijalizovanog pojasa od čiste vune koji bi trebalo staviti direktno na kožu.

Ukoliko pojas ima magnete, tim bolje. Takođe, i masaža može da pomogne da ublažite bol.

Fizička aktivnost
Možda će vam ovo djelovati kontradiktorno, ali kada osjetite bol u leđima, ljekar će prvo preporučiti da budete fizički aktivni, naravno u granicama koje tijelo u tom trenutku dopušta. Lagana šetnja ili vježbe istezanja mogu da ublaže bol.

Potrudite se da šetate najmanje tri puta po pola sata u roku od 24 sata jer mišići kičme ne smiju da ostanu neaktivni – u suprotnom, povećavaju pritisak na kosti, pa će bol biti još jači i duže će trajati.

Stavite peškir
Umotajte veliki peškir za kupanje u rolnu i stavite ga ispod karlice kad legnete. Peškir će apsorbovati napetost i obezbijediti vam da osjetite olakšanje.

Kako spriječiti bol u leđima?
Promjena načina života može da bude od velike pomoći osobama koje pate od bolova u kičmi.

To je, na prvom mjestu, poboljšanje fizičkog stanja. Osobe koje nisu u dobroj kondiciji imaju veću vjerovatnoću da razviju bol u leđima, zbog slabih mišića leđa i stomaka. Potrudite se da budete fizički aktivni svakoga dana.

Kada podižete teže predmete, vodite računa da su vam koljena savijena i da teret držite blizu grudi kada ustajete.

Ukoliko posao kojim se bavite iziskuje da najveći dio radnog vremena provedete u sjedećem položaju, obezbijedite stolicu koja će ergonomski podupirati struk i omogućiti da vam kukovi budu pod pravim uglom u odnosu na pod.

Ako imate višak kilograma, potrudite se da smršate. Naime, kilogram viška na stomaku naša kičma doživljava kao sedam kilograma opterećenja. Osobe koje imaju višak kilograma i nisu fizički aktivne u većem su riziku da imaju problem sa bolom u kičmi.

Konačno, ukoliko je bol nepodnošljiv, obavezno se obratite ljekaru koji će procijeniti kako bi trebalo da tretirate novonastalo stanje, prenosi Telegraf.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh