Zdravlje

Koje navike loše utiču na mozak

​Nekoliko studija u posljednjoj deceniji dokazalo je da postoje promjene u ishrani i načinu života koje možete usvojiti kako biste održali svoj um oštrim dok starite.

Ljudski mozak - Net.hr

Većina studija se fokusirala na prednosti biljne ishrane sa puno šarenog voća i povrća i ograničenim unosom dodatih šećera, zasićenih masti, koja preporučuje zdrav način života i balansairane obroke kako bi mozak ostao zdrav.

Pravi gutljaji mogu pomoći u koncentraciji, kogniciji održavajući vaše kratkoročno i dugoročno pamćenje dok starite. Ipak, ono što je najvažnije jeste da prestanete da praktikujete loše navike u piću koje prouzrokuju gubitak pamćenja.

Previše gaziranih i slatkih pića

Ako postoji jedna vrsta pića koju želite da ograničite kako biste održali mozak oštrim, to su slatki gutljaji poput sode, voćnih pića, energetskih napitaka i zaslađene gazirane vode.

Slatka pića povećavaju rizik od prekomerne težine ili gojaznosti, visokog nivoa šećera u krvi i razvoja srčanih bolesti, što je sve povezano sa povećanim rizikom od Alchajmerove bolesti i drugih vrsta demencije.

Izbjegavajte alkohol

Izbjegavanje prekomjernog opijanja ili uživanje više od jednog pića dnevno za većinu odraslih je jedna od najgorih navika za upravljanje blagim kognitivnim padom i demencijom.

Prema nizu objavljenih istraživanja i Alchajmerovog društva, prekomjerna konzumacija alkohola ima dokumentovane negativne efekte na kratkoročno i dugoročno pamćenje.

Prema naučnicima, prekomjerna količina alkohola povećava rizik od visokog krvnog pritiska, dijabetesa, moždanog udara, atrijalne fibrilacije i srčane insuficijencije, što zauzvrat može povećati vaskularnu demenciju.

San je važan
Loš ili nedovoljan san je povezan sa povećanim rizikom od Alchajmerove bolesti, kao i sa oštećenjima učenja i kognitivnih sposobnosti. Dobar san pomaže mozgu da obradi i skladišti uspomene i nove informacije.

Ono što pijete popodne i uveče može vam otežati miran san. Izbjegavanje napitaka sa kofeinom, kao što su čaj, kafa i energetska pića u kasnim popodnevnim ili večernjim satima je dobar način da osigurate da ono što pijete ne utiče negativno na vašu sposobnost da se dobro naspavate, prenose Nezavisne.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh