Zdravlje

U Belgiji razvijen sistem koji skeniranjem oka može predvidjeti rizik od srčanog udara

Sistemom vještačke inteligencije, na kojem je radila grupa istraživača sa Univerziteta u Leuvenu, moguće predvidjeti da li pacijentima prijeti opasnost od srčanog udara u narednih godinu dana, a tačnost sistema je 70-80 posto

Istraživači u Belgiji razvili su sistem umjetne inteligencije koji predviđa rizik od srčanog udara zahvaljujući skeniranju mrežnjače, unutrašnje ovojnice oka, javlja Anadolu Agency (AA).

U studiji grupe istraživača sa Univerziteta u Leuvenu utvrđeno je da kapilare u mrežnjači oka pogađaju i kardiovaskularne bolesti, a efekti kardiovaskularnih bolesti se u određenoj mjeri mogu predvidjeti skeniranjem mrežnjače.

Navodi se da je pripremljenim sistemom vještačke inteligencije moguće predvidjeti da li pacijentima prijeti opasnost od srčanog udara u narednih godinu dana. Ističe se da sistem radi sa 70-80 posto tačnosti. Preventivno liječenje moglo bi se započeti ranije zahvaljujući sistemu, koji može biti dodatni dijagnostički mehanizam u kardiovaskularnim pregledima pacijenata.

Profesor Alex Frangi, koji je vodio tim koji je proveo istraživanje, podsjetio je da su kardiovaskularne bolesti jedna od bolesti koje uzrokuju najviše slučajeva prerane smrti na svijetu.

“Skeniranje mrežnjače relativno je jeftino i rutinski se koristi u mnogim očnim klinikama. Kao rezultat automatskih skeniranja, osobe s velikom vjerojatnošću da će se razboljeti mogu se brže uputiti na kardiološki pregled. Skeniranje se također može koristiti za praćenje ranih znakova srčanih bolesti”, poručio je Frangi.

Razvijeni sistem umjetne inteligencije koristio se složenim skupom algoritama koji omogućavaju kompjuterima da otkriju uzorke podataka i na taj način daju predviđanja.

U razvoju sistema analizirani su snimci mrežnjače i srca 5.000 ljudi. Podatke korištene u studiji pružila je britanska biomedicinska baza podataka Biobank.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh