Zdravlje

Ovaj simptom omikrona može biti prisutan dugo nakon preboljenja

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO), nedavno je objavila da je omikron varijanta koronavirusa ušla u 171 zemlju i da bi mogla zamijeniti delta soj kao najdominantniji. WHO također savjetuje ljudima da se ne opuštaju i da ne shvataju omikron soj kao blagu prehladu jer može imati ozbiljne posljedice na zdravlje ako se ne shvati ozbiljno.

Bolovi - Radiosarajevo.ba

Prema najnovijim podacima iz sutdije ZOE Covid, bol u donjem dijelu leđa je jedan od osam novih simptoma omikron varijante. Simptom je prijavljen kratko nakon što se omikron pojavio u Južnoj Africi. Washington Post je izvijestio da ljekari imaju sve više pacijenata koji imaju bol u donjem dijelu leđa, a pozitivni su na omikron.

Ono što je najgore, ovaj simptom ostaje i nakon što osoba bude negativna.

Dok simptomi omikrona mogu biti blagi, mogućnost za dugi covid ne može se isključiti, kažu vodeći stručnjaci, piše timesofindia.

Koji su simptomi omikrona dosad prijavljeni?
Omikron varijanta je visokozarazna, ali blaža u poređenju s delta sojem. Simptomi poput blage temperature, škakljanja u grlu, jakih bolova u tijelu, znojenja tokom noći, curenja nosa, kihanja, povraćanja i gubitka apetita mogu upućivati na to da ste zaraženi omikronom.

Doktorica Angelique Coetzee, koja je prva otkrila omikron varijantu u Južnoj Africi rekla je da pacijenti koji se zaraze omikronom nisu prijavljivali gubitak mirisa ili okusa.

“Također, među pacijentima zaraženim omikronom, nije bilo slučajeva začepljenog nosa ili vrlo visoke temperature”, poručuje Coetzee. prneosi “N1“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh