Zdravlje

ŠTA SE DEŠAVA 24 SATA PRIJE INFARKTA: Ne paničite ako vas zaboli u grudima – ovo su iznenađujući simptomi srčanog udara

Prema novom istraživanju, koje su sproveli istraživači u Danskoj, a koje je predstavljeno na posljednjoj konferenciji Evropskog društva za kardiologiju, bol u grudima javlja se tek u jednom od pet slučajeva., piše Lepa i Srećna.

Srčani udar - Screenshot

Tamnošnji ljekari su analizirali podatke prikupljene od 4.000 pacijenata, između 2016. i 2018. godine, koji su srčani udar doživjeli izvan bolnice, a koji su kontaktirali hitnu pomoć do dvadeset četiri sata prije kardiopulmonalnog zastoja. Ljekari su zabilježili prijavljene simptome (od strane pacijenta ili nekoga iz njihovog bliskog okruženja).

Rezultati potvrđuju da postoji mnogo znakova upozorenja – najčešće pominjani simptom je otežano disanje (59%), potom konfuzija (23%) ili gubitak svijesti (20%).

Srčani udar nekoga pogodi otprilike svake 43 sekunde. Pojavljuje se kada je protok krvi koji dovodi kiseonik u srčani mišić ozbiljno smanjen ili potpuno prekinut. To se dešava jer se arterije koje opskrbljuju srce krvlju mogu polako suziti zbog nakupljenih masnoća i holesterola. Iako prije samog srčanog udara tijelo šalje upozoravajuće signale često ih zanemarujemo.

Kod žene su simptomi često netipčni, pa ih često ne povezuju sa tako ozbiljnim stanjem, a žene koje su preživjele infarkt budu iznenađene jer misle da im je malaksalost organizma nastupila usljed gripa. prneos i” Novi


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh