Zdravlje

Doktorica iz HITNE upozorava: Ovo je NAJOPASNIJA POSLJEDICA nakon preležane korone i može da vas košta života!

Hitna pomoć imala je noćas 110 intervencija, ali ono što je, pored kovida, dominiralo jesu koronarni akutni sindromi. U Hitnoj pomoći upozoravaju građane da se veoma brzo poslije preležanog kovida javljaju infarkti.

Koronavirus test - Reuters

Od kada se pandemija koronavirusa pojavila krajem 2019. godine, primijećeno je da oporavak kod određenog broja oboljelih traje dosta duže oporavak kod određenog broja oboljelih traje dosta duže, što se opisuje kao produženi kovid. Oporavak je individualan, a sa vježbanjem treba pauzirati najmanje četiri do šest sedmica.

Doktorka Ivana Stefanović iz Hitne pomoći (Srbija) još jednom je pozvala pacijente koji su preležali kovid, da povedu računa o svom zdravlju i da ne krenu odmah sa fizičkim aktivnostima.

Nakon kovida tijelo traži mnogo više vremena da bi se oporavilo, kaže doktorka Stefanović i upozorava da se vrlo brzo poslije preležane bolesti javljaju infarkti.

– Sve više nalazimo korelacije, ali ne smijemo da tvrdimo, da vrlo brzo nakon preležanog kovida ili čak za vrjieme kovida imamo infarkte -rekla je doktorka.

Tako je, kaže, bilo i noćas, mjesec dana nakon preležanog kovida, pacijent je imao infarkt.

– Znamo da je kovid bolest endotijela, odnosne unutrašnje opne krvnog suda, da imamo češće plućne embolije i da je to ono što stvara problem – rekla je doktorka Stefanović.

Ističe da nije neočekivano da infarkt bude posljedica preležanog koronavirusa.

– Obratite pažnju, ovo vrijeme ne pogoduje, hladno je, pritisak skače, hrana je slana i začinjena, sve to uz kovid pogoduje da se razvije infrakt – upozorila je doktorka Stefanović, prenosi sajt “srbijausrcu.com“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh