Zdravlje

Čaj od zeljaste biljke koji može da vam “spasi” život: Čuva srce i pritisak, a zbog jačine smije da se pije samo jedna šolja dnevno!

Antioksidansi pomažu tijelu da ukloni neželjene toksine koji su rezultat prirodnih procesa i pritiska iz okoline. Različite hranljive materije u kelju mogu čak i pospješiti zdravlje srca.

Kelj - Kreni Zdravo!

Američko udruženje za srce (AHA) preporučuje povećanje unosa kalijuma uz smanjenje potrošnje dodatne soli ili natrijuma. Iz AHA kažu da uz pomoć kelja možete smanjiti rizik od visokog krvnog pritiska i kardiovaskularnih bolesti.

Jedna šolja kuhanog kelja obezbjeđuje 3,6 posto dnevnih potreba odrasle osobe za kalijumom, a priprema se lako!

Potrebno je: 4-5 listova kelja (osrednje veličine) i 1.5dl vode.

Prpirema:

Stavite vodu u kuhalo i sačekajte da provri. Za to vrijeme u jednu veću šolju stavite listove kelja i gurajte ih na samo dno.

Kada voda proključa, sipajte je u šolju i ostavite da malo odstoji. Poslije nekoliko minuta, promiješajte i izvadite listove, a dobijeni čaj popite u nekoliko većih gutljaja.

Savjetuje se da popijete samo jednu šolju dnevno i da pošto je popijete ostanete kod kuće narednih tri sata, kako biste vidjeli kako će vaše tijelo da reaguje na ovaj napitak, piše sajt “srbijausrcu.com“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh