Zdravlje

Samopregled testisa: kako ga napraviti i zašto je važan?

Rak testisa je najčešća vrsta raka koja se javlja kod muškaraca, i to najčešće u dobi između 15. i 44. godine. Rak testisa može uzrokovati teške zdravstvene posljedice, pa i smrt.

Za najbolju prevenciju raka testisa trebate znati kako vaši testisi izgledaju i kakvi su na dodir. Tek tada ćete dovoljno rano moći primijetiti i najmanje promjene.

Znakovi koje trebate tražiti:

kvržica na jednom testisu
bolovi i osjetljivost jednog ili oba testisa
iscjedak ili gnoj iz penisa
krv u spermi
nakupljanje tekućine u skrotumu
osjećaj težina na skrotumu ili preponama
povećanje jednog testisa (normalno je da je jedan testis veći od drugog, ali veličina i oblik trebaju ostati više-manje isti).
Kako pregledati testise?
Pregled testisa radite jedno mjesečno, sljedeći ove korake:

Pregledavajte testise dok se tuširate jer će topla voda omekšati skrotum, zbog čega će biti lakše osjetiti unutrašnjost testisa.
Pregledajte skrotum, tražite kvržice ili natečenost kože.
Primite testise u ruku i osjetite razliku između testisa. Jedan od njih je gotovo uvijek veći, odnosno manji.
Pregledajte svaki testis posebno, a zatim ih međusobno usporedite. Koristite obje ruke i nježno primite testise između palca i kažiprsta.
Potražite bilo kakve kvržice ili otekline. Oba testisa moraju biti glatka, osim kanala koji prenosi spermu u penis, koji se nalazi pri vrhu na stražnjoj strani testisa i obično je neravan.
Ako je rak otkriven u ranoj fazi, vjerojatnost uspješnog liječenja će biti značajno veća. Upravo iz tog razloga testise trebate često pregledavati.

Imajte na umu da postoje brojna stanja koja je vrlo lako zamijeniti s rakom testisa. Možda pronađete kvržicu, a da u pitanju uopće nije rak, već nešto drugo i manje opasno stanje. Ako ste obavili samopregled i pronašli kvržicu ili neki drugi zabrinjavajući simptom, svakako se što prije posavjetujte s liječnikom o daljnjim pretragama i pregledima, prenosi centarzdravlja.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh