Zdravlje

Karijes možete dobiti i ako se ljubite s osobom koja ne pazi na oralnu higijenu

Zubar - Večernji.hr

Ljubiti se s osobom koja ne pere zube ne samo da je grozno već može utjecati i na vaše zdravlje, prema riječima dr. Tine Saw, stomatologinje. Loša oralna higijena može voditi do nakupljanja plaka, bolesti desni i može biti pogodno tlo za ravnoj bakterija. Ako se ljubite s partnerom, putem sline sve te bakterije mogu završiti u vašim ustima.

“Slina će održavati vlagu u ustima, ali je i odlična podloga za razvoj bakterija. Ljubiti se 10 sekundi s nekim znači da možete prenijeta do 80 milijuna bakterija i mikroorganizama u svoja usta“, pojasnila je Saw. Dok je normalno imati dobre bakterije u ustima, ljubite nekoga tko ima puno onih loših može utjecati i na vaše zdravlje.

“Loša higijena, puno nakupina i naslaga znači i puno bakterija koje se stalno razmnožavaju. Te loše bakterije se prilikom pljuca mogu nastaniti u vašim ustima i tako uzrokovati brojne probleme u usnoj šupljini“, dodala je. Loš zadah, bolesti desni i karijes će se lako stvoriti ako ne pazite na higijenu.

Nema načina da izbjegnete izmjenjivanje sline kada se ljubite s partnerom, ali postoje načini kako bakterije držati pod kontrolom.

“Za početak važna je pravilna oralna higijena, što uključuje pranje zubi barem dva puta u danu, ali i čišćenje zubnim koncem te redoviti posjeti stomatologu“, dodaje Saw. Kako razgovarati s partnerom o tom problemu može biti dosta neugodna i osjetljiva situacija.

“Sigurno se radi o dosta osjetljivoj temi, ako vaš partner ne pazi na zdravlje zubu. Razgovarajte obzirno i budite nježniji te predložite da ćete pomoći i vi kako bi stekao pravilne navike. Savjetujte partnera da jede zdravo, da vježba i da pere zube u vašem društvu“, savjetuje liječnica. Saw kaže kako hrana poput sira i orašastih plodova može biti od velike pomoći kod očuvanja zdravlja zubi. Možete zajedno i zakazati pregled kod stomatologa i tako olakšati partneru i taj korak. Možete zajedno i zube prati i čistiti koncem kako biste partneru pomogli.

Kao idealno rješenje, javlja se četkanje zuba nakon svakog obroka, no često to nije moguće izvesti. Osim što biste trebali redovito koristiti zubni konac i posjećivati stomatologa najmanje dva puta godišnje, možete svojim prehrambenim navikama utjecati na smanjenje rizika od karijesa. Kako?

Pijte više mlijeka: Američki su istraživači ispitanicima ponudili zdjelu zašećerenih pahuljica koje su pojeli, a zatim je izmjerena razina kiseline u njihovim ustima. Ispitanici su podijeljeni u tri skupine: jedni su nakon obroka popili čašu mlijeka, drugi vode, a treći soka od jabuke. Ustanovljeno je kako je mlijeko najbolje poslužilo kao zaštitno sredstvo protiv stvaranja kiselinu ustima i tako osiguralo zaštitu od karijesa. Jednako tako, konzumacija mlijeka ojačava zube zbog bogatog sadržaja kalcija.

Pijte manje sokova: Smanjite unos (zašećerenih) sokova, kojih vjerojatno niste ni svjesni koliko ih popijete kroz dan. Čak su i prirodni sokovi krcati šećerima i predstavljaju pravu klopku za zdravlje zubiju.

Pijte više vode: Obična voda idealna je za održavanje usne šupljine zdravom jer ju ispire i tako pomaže u uklanjanju bakterija i održavanju nepogodnog pH okruženja na ove male “napasti”.

Jedite više vlakana: Istraživači Sveučilišta u Bostonu starijim osobama preporučuju konzumaciju namirnica bogatih vlaknima i to više od 2,5 grama vlakna po porciji. najbolje rezultate pružaju banane, jabuke i suhe šljive. Naime, namirnice bogate vlaknima zahtijevaju puno više žvakanja od ostale hrane, što može povećati stvaranje sline i tako ukloniti štetne bakterije iz ustiju. Jednako tako, vlakna drže šećer pod kontrolom i snizuju tlak, a loše kontrolirani šećer i visoki tlak su faktori rizika za bolesti desni.

Žvakaća guma bez šećera kao prva pomoć: Ako niste u prilici očetkati zube, posegnite za žvakaćim gumama bez šećera koje će spriječiti razmnožavanje bakterija u ustima – privremeno.

Grickajte grožđice: Iako su grožđice bogate šećerima i same po sebi ljepljive, što ih čini neprijateljima zdravlja zuba, one imaju antimikroban učinak i sprječavaju rast bakterija u ustima, piše Ordinacija.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh