Aktuelno

Usvojena rezolucija o Srebrenici!

Na današnjoj sjednici Generalne skupštine UN-a izglasana je rezolucija o Srebrenici.

17:10 Ujedinjeni Arapski Emirati će biti suzdržani, kao i Angola.

17:01 Predstavnik Egipta je kazao da se nada da će postojati konsenzus.

– Saradnja i konsenzus su središte za multilateralno djelovanje. I trebaju biti u središtvu. Egipat se protivi djelovanju i načinu na koji je predložena rezolucija pošto je proces pregovaranja i tekst rezolucije bio ubrza, to dovodi u pitanje.

Naši napori su trebali biti usmjereni na dialog u klimi kojom će dominirati pravda i transparentnost. Egipat nije zadovoljan, jer neke zemlje su iskoristile ovu rezoluciju kao izgovor da politički negativno djeluju na druge zemlje. Ove zemlje same još šute i nekad podržavaju teška kršenja ljudskih prava u sukobima koji su trenutno u toku, Egipat ponavalja svoju opredjeljenost da će promovisati dimplimatsji dialog. Rješenja se ne mogu nametati iz vana.

Ipak, naglasili su da će podržati rezoluciju.

16:58 Predstavnica Nikaragve je kazala da je rezolucija unilateralna i da nema konsenzus u BiH.

– Ne predstavlja stavove svih stanovnika u BiH. Ne može Evropa ignorisati najveći genocid protiv naroda u Amerikama, porobljavanja naših predaka. Oni koji poriču ono što se dešava u Palestini podržavaju ovu rezoluciju. Zato ćemo glasati protiv rezolucije.16:54 Predstavnik Kube je rekao da odbijaju tekst rezolucije.

16:51 Predstavnik Azerbejdžana je kazao da su pratili razvoj situacije vezano za Nacrt međunarodnog sjećanja na genocid u Srebrenici iz 1995. godine.

– Azerbejdžan je zaista strateški partner svim zemljama na Balkanu. Mi dajemo važnost jačanju odnosa i zainteresirano smo za mir i stabilnost u tom regionu. Odgovornost jeste važna za očuvanje istine i pravde.

Azerbejdžan ponavlja podršku jedinstvu, teritorijalnu integritetu svih država. Odbijamo uplitanje u unutrašnja pitanja bilo koje države. Azerbejdžan neće glasati ukoliko se bude tražilo glasanje – rekao je.16:48 Predstavnik Namibije je priznao da se u Srebrenici desio genocid, ali da će biti suzdržani.

16:41 Ambasador Kine u UN-a FU Cong kazao je da je ta država uvijek zagovara da se historija ne zaboravi, nego da se uči.

– Kako se približavamo 30 godišnjici potpisivanja Dejtona, Kina se raduje što ćemo se posvetiti održavanju okvira koji je postavio Dejton. Kina je svjesna da je ovaj nacrt izazvao veliku kontraverzu u BiH. Ubrzano glasanje o nacrtu rezolucije koja još nije usklađena nije u duhu pomirenja unutar BiH. Ne preostaje nam ništa nego da glasamo protiv rezolucije. Mi smo uvijek bili za terotirijalni integritet BiH. Kina će nastaviti raditi kako bi se razvijali prijateljski odnosi sa svim etničkim grupama u BiH – rekao je.
16:27 Obraća se predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

– Pozivam sve da glasaju protiv ove rezolucije. Ona je ispolitizirana. Nismo čuli od autora zašto se provodi ova rezolucija. U ovoj rezoluciji nema pojedinačnih imena, sve je o svemu. Zašto sada govorimo o ovome? Zašto ne govore o genocidu koji je počinila njihova država? Niko nije čuo da je Srbija bila najveća po broju mrtvih u I svjetskom ratu. Oko 28 posto Srba je stradalo. Jedni smo od rijetkih u jugoistočnoj Evropi, koji smo bili na pravoj strani u II svjetskom ratu – rekao je Vučić.

Dodao je da će podjele biti sve dublje i dublje.

– Pitam moćnike, zašto ste u zadnjih sedam dana prijetili zemljama koje su bile protiv rezolucije. Glasat ćemo protiv rezolucije jer će otvoriti Pandorinu kutije. Zašto ste usvojili amandmane, da li ste htjeli skriti istinu govoreći da to nije protiv naroda – rekao je.

Na kraju je dobio aplauz pojedinih zemalja.
16:26 Iz sekretarijata su rekli da su neke zemlje povukle kosponzorstvo te pozvali druge zemlje ako žele postati kosponzor da se sada prijave.

16:16 Predstavnica Njemačke Antje Linderce predstavlja rezoluciju o Srebrenici. Na početku je kazala da je stradalo 8372 osoba u sigurnoj zoni UN-a.

– Ovaj zločin je doveo do neviđenih žrtava i patnje za preživjeli. Genocid je kao takav priznat od međunarodnih sudova. Trebamo da zatvorimo jaz u institucionalnom sjećanju u Srebrenici. Ovaj nacrt poziva sve da se pridruže sjećanju. Ova rezolucija nije protiv Srbije ni protiv koga, nego protiv počinilaca – rekla je.

Detaljnije čitajte ovdje.

16:05 Počela je historijska sjednica UN-a.

15:45 Uskoro počinje sjednica Generalne skupštine UN-a na kojoj će se raspravljati o rezoluciji. Ono što je za sada poznato je da će Njemačka predstaviti rezoluciju kao inicijator te se kosponzori neće moći obratiti. Prema principima UN-a, moguće opcije su da nakon izlaganja uslijedi prvo glasanje, pa onda obrazlažu odluke ili da se prvo obrazlože odluke, pa onda pristupi glasanje.

15:35 Umjesto da Srbija bude prva koja će sponzorisati ovu rezoluciju i staviti tačku na zločine iz 90-ih, oni i dalje izbezumljuju i vrijeđaju žrtve u zdrav razum, rekla je Staša Zajović iz “Žena u crnom”.15:25 Preživjele žrtve genocida zabrinute su zbog retorike političara, ne mogu shvatiti kako još postoji neko ko može negirati genocid, ali ih brinu i mogući incidenti, kaže Nura Begović iz Udruženja „Žene Srebrenice“..piše Avaz


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh