Zdravlje

NE JEDETE MNOGO, A DEBLJATE SE? Što prije provjerite zdravlje OVOG ORGANA ukoliko imate ove NEOBIČNE SIMPTOME

Ono što je veoma važno jeste da se, u slučaju pomenutih simptoma, javite ljekaru.

Debljina - Blogspot

Ukoliko ste primjetili da vam nikako ne polazi za rukom da se riješite viška kilograma iako ste značajno smanjili svoje porcije, ne bi bilo loše da provjerite u kakvom je stanju vaša štitna žlijezda, smatraju stručnjaci.

U pitanju je važan organ koji stvara hormone zadužene, između ostalog, za regulaciju metabolizma, pa je gojenje jedan od važnih alarma za uzbunu.

Drugi simptomi nedovoljno aktivne štitne žlijezde su konstipacija i depresija, poteškoće da ustanete iz kreveta, gubitak kose, hladna stopala i šake, osjećaj umora… Ipak, ne morate imati sve simptome da biste provjerili hormone štitne žlijezde i što prije posjetiti endokrinologa – i jedan je dovoljan.

Ovi pokazatelji obično su znak hipotireoze, smanjene aktivnosti štitne žlijezde, do koje dolazi usljed nedostatka joda u ishrani, Hašimotovog tiroiditisa, ali i liječenja hipertireoze. Najčešće se javlja kod žena starijih od 60 godina, ali nije neobično ni da se dijagnostikuje kod mlađe osobe.

Ono što je veoma važno jeste da se, u slučaju pomenutih simptoma, javite ljekaru, kao i da poradite na svojoj ishrani, odnosno uvedete u jelovnik više omega-3 masnih kiselina, vitamina B kompleksa, joda, selena, gvožđa…

Upamtite, iako je mršavljenje i zdraviji način života korisno smanjenje kalorijskog unosa, ono nije jedina tajna – bitno je paziti šta jedemo i u kojim koncentracijama. Preporučuje se da se uz svaki obrok unese bar malo proteina kako bi se “zavarala” glad, ali i da se pojača konzumacija antioksidanata. Naravno, tu je i fizička aktivnost, koja će podstaći proizvodnju endorfina i serotonina i ubrzati sagorjevanje masti, piše “Novi“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh