Zdravlje

Jedan od simptoma dijabetesa primijećuje se i na koži, može ukazati na ozbiljne poremećaje

Evo o čemu se radi.

Test na dijabetes - Nezavisne.com

Bilo kakve promjene na tijelu u vidu tamnije kože, mrlja, suhoće ili osipa, obično su bezazlene i posljedica nepravilne njege, ali mogu ukazati i na promjene u organizmu. Ukoliko primijetite da vam je koža na laktovima tamna, to je vjerovatno posljedica nepravilne higijene i njege, ali u nekim slučajevima može biti i znak ozbiljnijih poremećaja u organizmu, piše “Srbija Danas“.

Međutim, uzrok ovih tamnih fleka mogu biti i sljedeća stanja:

Hipovitaminoza – nedostatak osnovnih vitamina A i E, neophodnih za zdravlje kože, dovodi do dehidratacije tkiva. Poslije toga, koža postaje tanka, postaje suha, puca, a na laktovima koža izgleda “mrtvo”, dobija sivkastu nijansu.

Disbakterioza – u ovom stanju se javljaju poremećaji u crevnoj mikroflori, tijelo teško apsorbuje hranljive materije, vitamine i mikroelemente neophodne za zdravlje cijelog organizma, uključujući i kožno tkivo. U slučaju crijevne disbioze, dolazi do povećane suhoće i promjene boje kože na zglobovima lakata.

Psorijaza – na prevojima lakta i koljena formiraju se grupe neravnina na koži. One su pretjerano suhe, često ispucale, crvene ili tamnije boje. Obično se pojavljuju na mjestima koja su često izložena trenju ili pritisku.

Hipotiroidizam – javljaju se u slučaju bolesti štitne žlijezde, kada se proizvodnja hormona ove žlijezde smanjuje. Ponekad se naziva i sindrom prljavih lakata.

Dijabetes – često se javljaju i kod šećerne bolesti, kad je šećer loše regulisan, posebno u slučaju hiperglikemije (povišen nivo glukoze u krvi), kada postoje poremećaji metabolizma proteina, masti ili minerala.

Sve ove bolesti mogu izazvati promjene u boji laktova, gruba područja kože na lakatnim prevojima.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh