Zdravlje

Šta se može dogoditi vašem tijelu ako prestanete piti alkohol na 30 dana?

ODRICANJE od konzumacije alkohola je uvijek dobra ideja.

Alkohol - blogspot

“Koristi mogu varirati od osobe do osobe, ovisno o tome kolika je promjena u odnosu na njihovo početno ponašanje”, rekla je dr. Rekha B. Kumar, medicinska ravnateljica American Board of Obesity Medicine, za Healthline.

Kumar je objasnila da bi netko tko pije minimalno, ali prestane konzumirati alkohol, “mogao osjećati da ima kontrolu nad svojim zdravljem.” No, oni koji češće i više uživaju u alkoholu “mogli bi primijetiti i izraženije fiziološke učinke, poput veće mentalne jasnoće, boljeg sna, gubitka težine i osjećaja detoksikacije”.

Amitava Dasgupta, doktorica znanosti, profesorica patologije i laboratorijske medicine na Medicinskom fakultetu McGovern na UTHealthu u Houstonu i autorica knjige The Science of Drinking, slaže se s tim. Ona je objasnila da, recimo, 30-dnevno izbacivanje alkohola iz upotrebe kod osoba koje ga piju umjereno neće puno utjecati na njihovo tijelo. Međutim, za ljude koji premašuju preporučene doze promjene bi mogle biti puno očiglednije. prenosi “Index“.

1. Olakšanje za jetru
Ciroza jetre može se s vremenom pojaviti kod onih koji prekomjerno piju.

“To se ne događa u jednom danu, ali kod svakoga tko pije više, što je više od dva pića dnevno za muškarce i jednog pića dnevno za žene, dolazi do masnih promjena u jetri, pa kad prestanete piti, te su promjene reverzibilne i jetra može ponovno početi normalno funkcionirati”, objašnjava Dasgupta.

Budući da je jetra tolerantan organ, pozitivne promjene se mogu dogoditi u roku od nekoliko tjedana nakon što se prestane konzumirati alkohol.

Kumar je dodala da se zbog nedostatku alkohola “jetra može usredotočiti na druge poslove, poput razgradnje drugih toksina koje tijelo proizvodi, metabolizma masti i viška hormona koji se trebaju razgraditi”.

2. Smanjuje se rizik od kardiovaskularnih bolesti
Alkohol metabolizira jetra i enzim zvan dehidrogenaze. Međutim, kada pijete previše, enzim se zasiti i metabolizira ga drugi enzim.

“Kada se metabolizira ovim putem, stvara puno slobodnih radikala za koje se zna da oksidiraju loši kolesterol (LDL), a kada se LDL oksidira, taloži se na karotidnim arterijama formirajući blokadu”, navodi Dasgupta.

3. Smanjuje se rizik od raka
Nacionalni toksikološki program američkog Ministarstva zdravstva i socijalnih usluga navodi alkohol kao poznati humani kancerogen u svom Izvješću o karcinogenima.

Izvještaj navodi da se rizik od nastanka raka povezanog s alkoholom kod osobe povećava s vremenom što više alkohola redovito pije.

Podaci iz 2009. objavljeni u American Journal of Public HealthTrusted Source, procjenjuju da je oko 3.5 posto smrtnih slučajeva od raka u Sjedinjenim Državama povezano s alkoholom.

4. Gubitak kilograma
Iako je alkohol bogat kalorijama, a vino, pivo i miješana pića dodaju šećer prehrani, Kumar kaže da izbacivanje alkohola može, ali ne mora pomoći u gubitku kilograma.

“Opet, ovisi o tome koja je osnovna konzumacija alkohola. Ako konzumirate više alkohola i izbacite ga na dulje vrijeme, mogli biste primijetiti gubitak kilograma, poboljšanje tjelesnog sastava, manje želučane masti, poboljšanje triglicerida (jedne od čestica masti u krvi)”, rekla je.

Ovisno o pacijentu, rekla je da ponekad predlaže smanjenje alkohola kako bi izgubili višak kilograma.

5. Poboljšane moždane funkcije
“Konzumiranje alkohola u tinejdžerskoj i adolescentskoj dobi ogroman je problem. Može prouzročiti gubitak pamćenja i ometati razvoj mozga”, kaže Kumar.

Isto vrijedi i za one koji su ovisni o alkoholu.

“Alkoholičari imaju neke specifične poremećaje mozga koji su posljedica prekomjernog pijenja alkohola. Oštećenje mozga može smanjiti pamćenje i koncentraciju”, kaže Dasgupta.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh