Zdravlje

Zašto je sve više mlađih ljudi u bolnicama zbog korone?

POSLJEDNJIH dana sve više liječnika upozorava da u Hrvatskoj među oboljelima od covida-19 kojima je potrebna hospitalizacija raste udio mlađih osoba.

Koronavirus - Informer.rs

edan od njih je i ravnatelj Kliničke bolnice Dubrava Ivica Lukšić, koji je 20. ožujka za N1 izjavio kako vidi “promjenu u dobnoj strukturi i kliničkoj slici, odnosno da je među hospitaliziranima više mlađih osoba s težim kliničkim slikama i stanje se relativno brže pogoršava nego ranije”.

Izrazio je uvjerenje da je procjepljivanje dijela najrizičnijih ipak pridonijelo manjoj smrtnosti koja se trenutno bilježi.

“Jedan od bitnijih faktora je i to što se britanski soj lakše prenosi. Dobro je što imamo manju smrtnost bolesnika. Rekao bih da smo zaštitili najrizičniju populaciju. Ovo je porast, ali smrtnost je manja”, dodao je Lukšić.

Ukazao je na činjenicu da se u Hrvatskoj britanski soj B.1.1.7. do sada već toliko proširio da je u posljednje vrijeme potvrđen kod oko 60% zaraženih.

Hrvatskom kola više zaraznijih sojeva
Virologinja doc. dr. sc. Vanda Juranić Lisnić sa Zavoda za histologiju i embriologiju Medicinskog fakulteta u Rijeci kaže da su preliminarna sekvencioniranja u Primorsko-goranskoj županiji uz soj B.1.1.7. pronašla i značajne količine soja B.1.258 kojem pripadaju tzv. češka i škotska varijanta.

“Taj soj također sadrži mutacije u proteinu S koje pojačavaju afinitet vezanja za receptor ACE2 te su stoga i potencijalno infektivniji”, rekla je za Index Juranić Lisnić, koja, zajedno sa dr. sc. Dubravkom Forčićem i prof.dr. sc. Stipanom Jonjićem, nadzire projekt sekvencioniranja uzoraka.

“Nije neobično da virusi nakupljaju mutacije, a selekcija u našem organizmu i tijekom širenja pobrinut će se da su neki od novih sojeva zarazniji jer će se takvi brže širiti u populaciji”, dodala je.

Umiru za 10 godina mlađi ljudi
Slično upozorenje početkom tjedna stiglo je i od Ive Ivića, predstojnika Klinike za infektologiju u Splitu.

“Britanski soj utječe na brzinu širenja i težinu kliničke slike. Mlađa je prosječna dob oboljelih i teža je klinička slika. Za 10 godina je niži prosjek umrlih. Morat ćemo postrožiti mjere jer u našoj bolnici ide prema eksponencijalnom rastu”, rekao je Ivić.

“Poruka građanima je: držite distancu, perite ruke, držite se svoje obitelji, svoje kuće, daleko smo od procijepljenosti koja bi jamčila zaštitu od ove bolesti”, dodao je.

“Uprosječeni” broj umrlih u jednom danu od 7. ožujka, kada se kretao oko 9 i bio najniži nakon 22. studenog, do 24. ožujka porastao je na 17 (grafikon dolje).

Porast broja umrlih u danu očekivano kasni za porastom broja zaraženih jer virusu obično treba nešto više od tjedan dana da uzrokuje teže kliničke slike i eventualno smrt. To se jasno vidi kada se usporede grafikoni gore i dolje – vrhunac broja umrlih u prosincu kasnio je nešto više od tjedan dana za vrhuncem broja novooboljelih.

ogući razlozi za povećanje udjela mladih među oboljelima i hospitaliziranima

No, upozorenja hrvatskih liječnika temelje se na stvarnim činjenicama i znanstvenim istraživanjima; ona nisu samo u funkciji zastrašivanja mladih.

Promjenu u dobnoj strukturi teško oboljelih zabilježilo je više studija, među kojima i jedna objavljena krajem prošle godine na stranici Imperial Collegea u Londonu.

“Dostupni podaci ukazuju na promjenu u dobnoj strukturi prijavljenih slučajeva na takav način da je udio mlađih od 20 oboljelih od novog soja među novozaraženima veći od njihova udjela među oboljelima koji nisu zaraženi novim sojem”, pišu autori u izvješću.

Za sada u znanstvenoj literaturi ne postoje objavljena objašnjenja ove promjene. Nije poznato je li se virus promijenio tako da sada uzrokuje teže bolesti kod mlađih, kao što to čine neki virusi gripe, ili je to posljedica određenih epidemioloških uvjeta. U konačnici, možda je riječ o oba čimbenika.

Razloga za promjenu može biti više. Ključne svakako treba tražiti u činjenici da je udio zaraženijeg britanskog soja u Hrvatskoj sve veći te da on generalno uzrokuje teže kliničke slike.

Naime, kako smo već pisali na Indexu, istraživanje britanskih znanstvenika objavljeno u uglednom časopisu Nature pokazalo je da je soj B.1.1.7. ne samo oko 50% zarazniji nego da također uzrokuje teže kliničke slike te da je oko 55% smrtonosniji.

Iz toga logično slijedi da će se teške kliničke slike i smrtnost povećati u svim dobnim skupinama, uključujući i mlađe. Ako pritom uzmemo u obzir da taj soj već dominira u Hrvatskoj te da se širi među mladima koji se blisko druže, nije iznenađenje da će se među njima javljati sve više onih koji imaju teže kliničke slike. Pritom treba imati na umu da se bliskim kontaktima može prenijeti veća količina virusa, a dokazano je da veće virusno opterećenje uzrokuje teže simptome bolesti.

Stariji su dijelom zaštićeni, a bolje se čuvaju
S druge strane, za očekivati je da će među oboljelima i onima s težim kliničkim slikama padati udio starijih nakon što se procijepe gotovo svi najrizičniji, osobito oni u domovima za starije i nemoćne te populacija starija od 65 godina. Također je sasvim opravdano pretpostaviti da se stariji posebno oprezno čuvaju sada kada je izvjesno da bi uskoro mogli dobiti cjepivo. U prilog tome govori činjenica da je udio starijih među ljudima koji nose maske na otvorenom na ulicama gradova u Hrvatskoj očigledno veći nego među mladima.

Konačno, mladi, koje je prije dolaska cjepiva opterećivala odgovornost za starije, sada vjerojatno misle da se mogu opustiti jer mogu vjerovati da ta briga nestaje, a do nedavno su svakodnevno slušali da koronavirus za njih nije poguban. Takva promjena u obrascu ponašanja mladih zabilježena je u više zemalja koje su provele kampanje masovnog cijepljenja – od Izraela, preko Velike Britanije do Srbije. Ondje gdje je zavladao optimizam zbog cijepljenja i gdje su vlasti popustile mjere, mladi su se vrlo brzo počeli ponašati čak i previše opušteno, tako da su brojevi novozaraženih ponovno počeli rasti, uglavnom među necijepljenim mlađim ljudima.

Strpimo se još malo i držimo se mjera
Juranić Lisnić kaže kako se nadala da ćemo mnogo brže i efikasnije procjepljivati svoju populaciju, kako na razini Hrvatske tako i na razini EU i svijeta.

“Što duže čekamo i dozvoljavamo virusu da se razmaše, povećava se vjerojatnost da će se pojaviti novi sojevi protiv kojih će postojeća cjepiva biti slabije efikasna. Stoga pozivam naše građane da ne posustaju u držanju mjera, iako razumijem da smo već svi umorni od distanciranja i maski”, poručila je riječka virologinja, prenosi index.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh