Zdravlje

Chia sjeme je toliko zdravo da ćete pucati od zdravlja

Ako niste naišli na tako divan proizvod kao chia sjeme, ovaj članak će vam pomoći da ga sami otkrijete.

Chia Sjeme - Novi.ba

Samo zdrav čovjek može biti sretan. Kako je divno što se priroda pobrinula za nas i dala nam mnoge prirodne lijekove, zahvaljujući kojima se mnoge bolesti mogu izliječiti ili spriječiti! Chia sjemena su porijeklom iz Meksika, a Asteci su ih široko koristili kao lijek, piše portal “Dnevni“.

Ovaj nevjerovatno vrijedan proizvod sadrži 20% proteina, 34% masti, 25% dijetalnih vlakana, kao i značajne količine antioksidanata. Posebno je bogata linolenskom i drugim omega-3-nezasićenim masnim kiselinama. Kakva je upotreba ovih supstanci?

ZAŠTO JE CHIA SEME TOLIKO ZDRAVO

PRIPREMA

Gubitak težine

Pošto ovo sjeme upija puno vode odmah nakon što uđe u stomak, čovjek se osjeća sitim. Jesti chia sjeme znači brzo i efikasno mršavljenje bez štete po zdravlje, jer ovo sjeme sadrži sve vitamine i hranljive sastojke neophodne za ispunjen život. Izgubit ćete želju za nezdravom hranom, što je takođe važno.

Moćan izvor kalcijuma

Chia sjemena imaju pet puta više kalcijuma od mlijeka i dvostruko više kalijuma od banana. Za vegetarijance je ovaj proizvod jednostavno nezamjenljiv! I svako ko želi da tijelo zasićuje kalcijumom, trebalo bi da proba ovo sjeme – tijelo kalcijum u njima apsorbuje u potpunosti. Nema više problema sa lomljivim kostima, lošim noktima i kosom!

Omega-3 masne kiseline su lijek

Masnih kiselina ima puno u chia sjemenima, koliko i u crvenoj ribi. Podsjetit ću vas na svojstva ovih kiselina: one smanjuju nivo holesterola, poboljšavaju rad srca, pomažu u suočavanju sa depresijom i poremećajima raspoloženja. Masne kiseline pomažu našem mozgu da bolje funkcioniše i dobre su za našu kožu.

Vječna mladost

Ova nenadmašna sjemena su prepuna antioksidansa kako bi vam pomogla da izgledate mlađe od svojih godina i izbjegnete mnoge zarazne bolesti. Ova sjemena običnog izgleda antioksidantnija su od svježih borovnica! Nevjerovatna su.

Energija

Za sve koji su strastveni u sportu i vole posebne prehrambene dodatke koji povećavaju energetski resurs za efikasnije treninge, ovo sjeme će biti od velike koristi. Sadrže toliko za tijelo vrijednih supstanci kao i proteinsko-ugljeni hidratni kokteli, koji se piju da bi se udebljali ili bili izdržljiviji. Odličan proizvod za sportiste!

4 kašike dnevno je količina chia sjemena koja će biti najkorisnija za vaše zdravlje. Možete početi sa jednom kašikom i postepeno povećavati tu količinu. Sjeme je neutralnog ukusa, može se dodati žitaricama, supi, jogurtu, posuti salatama. Chia sjeme ima veoma dug rok trajanja, što je takođe važno.

Pokušajte da jedete ovo dragocijeno sjeme i odmah ćete vidjeti kako će se vaše blagostanje promijeniti.

Podijelite ovaj recept za zdravlje sa svojim najmilijima!


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh