Zdravlje

Ako imate neki od ovih simptoma covida, zatražite liječničku pomoć

Do sada je s covidom-19 povezan niz simptoma, a brzo otkrivanje bolesti ključno je kako bi se na vrijeme djelovalo i kako bi se spriječilo da bolest napreduje.

Koronavirus - Zena.blic.rs

Pojedini oboljeli od covida mogu imate poteškoće s disanjem koje mogu biti povezane i s tjeskobom. Ako to traje privremeno, ne treba se brinuti.

“Međutim, ako dišete teže nego ikada dosad, imate poteškoće svaki put kad pokušavate udahnuti, kontaktirajte svog liječnika”, objašnjavaju stručnjaci s Harvard Healtha.

2. Bol ili pritisak u prsima
Ako osjećate bol ili pritisak u prsima, to može ukazivati na ozbiljno stanje pluća ili srčanu epizodu. Još u ranim danima pandemije liječnici su primijetili da brojni hospitalizirani pacijenti imaju srčane probleme. Šef odjela za kardiologiju na Kalifornijskom sveučilištu u Los Angelesu GreggFonarow istaknuo je da je oko četvrtina hospitaliziranih pacijenata s covidom imalo ozbiljne srčane komplikacije, uključujući miokarditis i zatajenje srca.

3. Nova zbunjenost
Nekoliko studija pokazalo je da koronavirus utječe i na rad mozga, a procjenjuje se da gotovo 80% ima neurološke simptome. Ti simptomi mogu uključivati zbunjenost ili delirij te mogu ukazivati na ozbiljnija stanja poput niske razine kisika, napadaja i moždanog udara, prenosi Best life.

4. Nemogućnost da se probudite ili ostanete budni
Ako zbog bolesti osoba izgubi svijest, svakako je potrebno kontaktirati liječnika, a to vrijedi i kada je riječ o koronavirusu, prenosi “N1″.

5. Plavičaste usne ili lice
Ako se kod pacijenta oboljelog od covida pojave plavičaste usne ili lice, to najčešće ukazuje da osoba ima izrazito nisku razinu kisika. U tom slučaju potrebno je kontaktirati svog liječnika. Razinu kisika možete provjeriti pomoću pulsnog oksimetra, a o čitanja između 95 i 100 smatraju se zdravima, dok se sve ispod 95 obično smatra razlogom za zabrinutost.

CDC navodi da se mogu pojaviti i neki drugi simptomi te da bi se trebali obratiti liječniku u slučaju da primijetite da vam se stanje pogoršalo.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh